Bog kakvoga još niste upoznali

Adventpress 19. 09. 2023.

Bog kakvoga još niste upoznali — bio je naslov tradicionalnog kongresa Jadranske unije konferencija Kršćanske adventističke crkve, u  Maruševcu, 16. rujna 2023. godine, za vjernike iz Albanije, Hrvatske i Slovenije. Okupilo se više stotina vjernika koji su te sunčane subote odlučili provesti dan u lijepoj prirodi imanja u Maruševcu združeni s Bogom i ljudima, sestrama i braćom u Kristu, okupljenima s raznih strana. Uz vođe Jadranske unije konferencija i njezinih upravnih jedinica, glavni govornik i gost na kongresu bio je dr. Jiri Moskala, dekan Adventističkog teološkog fakulteta na Sveučilištu Andrews u Sjedinjenim Američkim Državama. U svojim dubokim biblijski utemeljenim izlaganjima, slušateljstvu je približio biblijsku sliku o Bogu, kakav nam je otkriven u svoj ljepoti i bogatstvu svojega karaktera.

Prijepodnevno i poslijepodnevno bogoslužje vodili su pastorski bračni parovi koji su najavljivali bogat program proslavljanja Boga. Uz uobičajene dijelove bogoštovlja (glazbe, duhovnih poruka i molitve), nastupilo je nekoliko glazbenih sastava, pojedinaca te ujedinjeni zbor vjernika iz cijele Jadranske unije. Predstavnici entiteta koji sačinjavaju Jadransku uniju — Albanske misije, Hrvatske i Slovenske konferencije te obrazovnih ustanova — upoznali su okupljene vjernike s aktivnostima i planovima prije svega s područja misije te dali kratke osvrte kako je Bog blagoslovio svoj narod u razdoblju od prošlog takvog kongresa. Kako za odrasle, bilo je upriličeno i bogoslužje za djecu prema uzrastima, u pomoćnim prostorijama kongresne zgrade u Maruševcu. Uz odvijanje kongresnih bogoslužja, prisutni vjernici su mogli razgledati izložbe misijskog i zdravstvenog odjela, kupiti knjigu ili uzeti svoj besplatni primjerak, te u putujućoj ambulanti ADRA-e Hrvatska i zdravstveno-misijskog odjela obaviti pretrage razine šećera u krvi, masnoća, krvnog tlaka te izmjeriti tjelesnu težinu i posavjetovati se s dežurnim liječnikom o nalazima.

Sadržajan dan dodatno su obogatila druženja vjernika u prirodnom okolišu maruševečkog imanja u suncem okupanom danu. Organizator je
osigurao jednostavan i kvalitetan besplatan obrok za sve prisutne, a vjernici su se dodatno okupljali u skupinama u prirodi te obnavljali stara i izgrađivali nova prijateljstva i zajedništvo. Kongres adventista Jadranske unije prvi je puta održan 1996. godine kao godišnji skup vjernika tadašnje Hrvatsko-slovenske konferencije (od 1999. godine pridružila se i Albanija) te je do 2010. godine održavan na zagrebačkom velesajmu svake jeseni. Od 2010. godine do danas tradicionalno se održava u kongresnoj dvorani obrazovnog središta u Maruševcu kao godišnji duhovni sabor vjernika iz Albanije, Hrvatske i Slovenije.

Neven Klačmer

Fotografije: Anja Cikač