Bog mora imati vaš pristanak

8. 04. 2024.

“Bog je moja snaga i moj štit. Cijelim srcem njemu sam vjerovao. Sretan sam jer pomoć mi je pružio.” (Psalam 28,7 — Suvremeni hrvatski prijevod)

Usporedo s propovijedanjem Evanđelja, rade i posrednici lažljivih duhova. Mnogi ljudi iz radoznalosti počinju suradnju s njima, ali kad vide dokaze o djelovanju nadljudske sile, sve više su primamljeni, dok ne budu podređeni volji koja je jača od njihove. Oni se ne mogu osloboditi njezine tajanstvene sile.

Obrana duše je slomljena. Ona nema nikakvu branu protiv grijeha. Kad se jednom odbace ograničenja Božje riječi i Njegov Duh, nitko ne zna do kojih dubina poniženja može potonuti. Tajni grijeh ili strast koja je zavladala njime, može ga držati robom tako bespomoćnim kao što je bio opsjednuti od zlog duha u Kafarnaumu. Pa ipak, njegovo stanje nije beznadno.

Sredstvo kojim možemo svladati Zloga isto je ono kojim ga je Krist pobijedio — silom Riječi. Bog ne upravlja našim umovima bez našeg pristanka; ako želimo saznati i činiti Njegovu volju, Njegova obećanja postaju naša: “Upoznat ćete istinu, a istina će vas osloboditi. … Ako tko htjedne vršiti volju njegovu, znat će da li je moja nauka od Boga.” (Ivan 8,32; 7,17) Vjerom u ova obećanja svatko može biti oslobođen zamki zabluda i vlasti grijeha.

Svatko ima slobodu da izabere silu koja će vladati njime. Nitko nije tako nisko pao, nitko nije tako loš da ne može naći oslobođenje u Kristu. Opsjednuti od zlih duhova mogao je, umjesto molitve, izgovarati samo Sotonine riječi; pa ipak, neizrečena molba srca bila je ispunjena. Nijedan vapaj duše u nevolji, premda i ne mora biti izražen riječima, neće ostati neuslišan. Oni koji pristanu stupiti u zavjetni odnos s Bogom Neba nisu prepušteni Sotoninoj sili ili slabostima vlastite naravi. Njih Spasitelj poziva: “Ili u moje nek dođe okrilje, neka sklopi mir sa mnom, mir neka sklopi sa mnom!” (Izaija 27,5) Duhovi tame borit će se za dušu koja je ranije bila pod njihovom vlašću, ali Božji anđeli borit će se za tu dušu sa silom koja će nadvladati. Gospodin kaže: “Može li se otet plijen junaku? Može li sužanj pobjeć pobjedniku? Da, ovako govori Jahve: ‘Bit će oduzet sužanj junaku, pobjeći će plijen pobjedniku! S onima koji se s tobom spore ja ću se sporiti, tvoju djecu ja ću izbaviti.’” (Izaija 49,24.25) (Isusov život, str. 198)