Božanski glas

20. 01. 2023.

“K svojima dođe, ali ga njegovi ne primiše.” (Ivan 1,11)

Premda je Isus došao po Božjoj punomoći noseći Njegov lik, ispunjavajući Njegovu Riječ i tražeći Njegovu slavu, ipak Ga vođe u Izraelu nisu prihvatili; međutim, kad bi drugi došli prisvajajući Kristov karakter, a radeći po svojoj volji i tražeći vlastitu slavu, oni bi ih primili. A zašto? Zato što onaj koji traži vlastitu slavu privlači želju za samouzvišenjem kod drugih. Takvim pozivima Hebreji su se mogli odazvati. Oni bi prihvatili lažnog učitelja zato što bi laskao njihovoj oholosti odobravajući njihova mišljenja i predaju koju su njegovali. Međutim, ovo učenje nije se podudaralo s njihovim predodžbama. Ono je bilo duhovno i zahtijevalo je žrtvovanje sebe i zato Ga nisu primili. Oni nisu poznavali Boga i Njegov glas preko Krista bio je glas stranca.

Ne ponavlja li se to isto i u naše doba? Zar nema mnogih, čak vjerskih vođa, čija su srca toliko otvrdnula na glas Duha Svetoga da više ne mogu prepoznati Božji glas? Zar oni ne odbacuju Božju riječ da bi mogli održati vlastitu predaju?

“Jer, kad biste vjerovali Mojsiju,” rekao je Isus, “vjerovali biste i meni. On je, naime, o meni pisao. Ali ako ne vjerujete njegovim spisima, kako ćete vjerovati mojim riječima?” Isus je govorio Izraelu preko Mojsija. Da su slušali božanski glas koji je govorio preko njihovog velikog vođe, oni bi Ga prepoznali u ovom učenju. Da su vjerovali Mojsiju, vjerovali bi Njemu o kome je Mojsije pisao.

Isus je znao da su Mu svećenici i rabini odlučili oduzeti život; pa ipak On im je jasno protumačio svoju zajednicu s Ocem i svoj odnos prema svijetu. Vidjeli su da njihovo suprotstavljanje nema nikakvog opravdanja, a ipak nisu ugušili svoju ubilačku mržnju. Obuzeo ih je strah dok su bili svjedoci uvjerljive sile koja je pratila Njegov rad, ali oni su se oglušili na Njegove pozive, sami sebe zatvorivši u tamu.

Oni su bili potpuno neuspješni u potkopavanju Isusova autoriteta i odvraćanju poštovanja i pažnje ljudi, od kojih su mnogi vjerovali Njegovim riječima. (Isusov život, str. 161,162)

Za razmišljanje: Kako mogu čuti Isusa i slijediti Njegovo vodstvo dok mi se obraća?

 

Preporučujemo: