Božanski Učitelj

12. 03. 2023.

“Učit ću te, put ti kazat kojim ti je ići, svjetovat ću te, oko će moje bdjeti nad tobom.” (Psalam 32,8)

Posljednja rečenica Gospodnje molitve, kao i prva, otkriva našeg Oca kao onoga koji je iznad svake sile, vlasti i svakog imena. Spasitelj je gledao na godine koje predstoje Njegovim učenicima: neće biti onakve kakvima su ih oni zamišljali, obasjane sunčanom svjetlošću blagostanja i počasti u svijetu, nego će ih zamračiti oluje ljudske mržnje i sotonskog gnjeva. Usred nacionalnih razdora i propadanja njihovog naroda, učenici će na svakom koraku biti okruženi opasnostima, a srca će im često biti ispunjena strahom. Vidjet će razoren Jeruzalem, uništen Hram, zauvijek ukinutu službu u njemu, a Židove raspršene po svim zemljama, poput olupina brodova na pustoj obali. Isus je rekao: “Čut ćete za ratove i glasine o ratovima. … Dići će se narod protiv naroda i kraljevstvo protiv kraljevstva. Bit će gladi i potresa zemlje u raznim mjestima. To je tek početak strašnih bolova.” (Matej 24,6-8) Ipak, Kristovi sljedbenici nisu smjeli strahovati da je njihova nada izgubljena i da je Bog zaboravio Zemlju. Sila i slava pripadaju Onome čije uzvišene nakane nezadrživo krče put k ostvarenju. U molitvi kojom su obuhvaćene njihove svakodnevne potrebe, Kristovi učenici bili su upućeni gledati iznad svih sila i vlasti zla — prema Gospodinu, svojemu Bogu, čije kraljevstvo upravlja svime i koji je njihov Otac i vječni Prijatelj.

Uništenje Jeruzalema slika je konačnog uništenja kojemu će biti izložen svijet. Proročanstva koja su se samo djelomice ispunila prigodom razorenja Jeruzalema, mnogo se izravnije odnose na posljednje dane. Mi stojimo na pragu velikih i svečanih događaja. Pred nama je kriza kroz kakvu svijet još nikada nije prolazio. Ali i nama, kao i prvim učenicima, izjava da je Božje kraljevstvo nad svime zvuči ohrabrujuće. Redoslijed nailaženja budućih događaja u rukama je našeg Stvoritelja. Veličanstvo Neba upravlja sudbinom svih naroda i skrbi o potrebama svoje Crkve. Svakom oruđu za ispunjenje njegovih planova, božanski Učitelj kaže isto što je rekao Kiru: “Iako me ne poznaš, naoružah te.” (Izaija 45,5) (Misli s Gore blaženstava, str. 103,104)

Za razmišljanje: Koliko je utješno znati da Isus vidi sve s čim ću se suočiti u životu i da mi nudi mudrost i snagu koje su mi potrebne za sve izazove na koje ću naići?

 

Preporučujemo: