Brižnost do samog kraja

12. 10. 2022.

“Kod Isusova križa stajale njegova majka i sestra njegove majke, Marija Kleofina, i Marija iz Magdale. Kad Isus opazi majku i blizu nje učenika kojega je osobito ljubio, reče majci svojoj: ‘Ženo, evo ti sina!’ Zatim reče učeniku: ‘Evo ti majke!’ I od tog je časa učenik uze u svoju kuću.” (Ivan 19,25-27)

Isus nije bio sâm dok se bližio smrti. Ivan spominje četiri žene i sebe. On je jedini učenik koji se spominje u evanđeljima kao svjedok Isusove smrti. Pojedini Isusovi sljedbenici možda su odlučili izbjeći taj događaj zato što je uvijek bilo opasno dovoditi se u vezu s osuđenim zločincem.

Međutim, makar su četiri žene imale hrabrosti ostati s Njim do kraja. Bila je to zanimljiva skupina. O Mariji, Kleofinoj ženi, ne znamo ništa, a ostale tri javljaju se u evanđeoskom izvještaju.

Središnju ulogu među ženama imala je, naravno, Isusova majka. Ona je pozdravila Njegovo rođenje s takvom radošću s kakvom se pozdravlja obećanje koje će se ostvariti. Ali rano Šimunovo proročanstvo u hramu da će Njegov život biti mač koji će probosti njezinu dušu uznemirilo ju je (Luka2,35). Ako je katkad bila zabrinuta tijekom Njegove službe, kakvi su sada morali biti njezini osjećaji. Još uvijek ne shvaćajući narav Njegovog poslanja, patila je u podnožju križa u tihom očaju. Ali njezina majčinska ljubav nije ni pomišljala da se povuče. To je bio njezin sin.

Zatim, tu je bila sestra Isusove majke. Iako Ivanovo evanđelje ne otkriva njezin identitet, uspoređivanje paralelnih tekstova u Evanđelju po Marku 15,40 i Mateju 27,56 jasno pokazuje da je riječ o Salomi, majci Jakova i Ivana, Zebedejevih sinova. Ona je prije primila oštar ukor zato što je pokušala postaviti svoje sinove na najviše položaje u kraljevstvu, ali je to prihvatila s pozitivnim stavom. Ona je sada tu na raspeću svojeg rođaka.

Na kraju, tu je Marija Magdalena iz koje je Isus istjerao sedam zlih duhova (Marko 16,9; Luka 8,2). Bila je vječno zahvalna za ono što je On učinio u njezinom životu.

Međutim, Isus nije završio sve u vezi s ovim ženama. Čak i u muci na križu nije mogao zaboraviti svoju majku. Budući da je Josip umro, a Njegova braća još nisu bila kršćani, kao najstariji Marijin sin, Isus je predaje svojem rođaku Ivanu da se brine o njoj.

Taj čin mnogo govori onima koji još uvijek imaju roditelje. Briga o njima mora biti na prvom mjestu na našoj listi prioriteta.

 

Preporučujemo: