Budi jedno svjetlo

Generalna-2015 10. 07. 2015.

9. srpnja 2015. San Antonio, Teksas, SAD [Katie Allen, tedNEWS]

Nakon završetka video-prezentacije Transeuropske divizije, u utorak 9. srpnja, na zasjedanju Generalne konferencije, prisutni su zapljeskali i mašući svojim svjetiljkama dočarali dojam svjetlucanja morskih valova.

U kratkom filmu čiji je autor Miroslav Pujić, voditelj odjela tedMEDIA, prikazane su nam stvarne životne pripovijesti osoba koje su upoznale Boga preko pet različitih inicijativa primijenjenih u cijeloj diviziji. Zbor Croydon Choir iz Londona u Engleskoj mogli smo čuti u pozadini video prikaza, ali i vidjeti njihov nastup uživo na početku večernjeg programa.

„Nakon što sam vidjela ostala sjajna izvješća, nisam previše očekivala od izvješća Transeuropske divizije, no bilo je doista dobro! Pripovijesti su bile nadahnute, a način na koji su prikazane bio je odličan“, rekla je četrnaestogodišnja Samara iz TED-a.

Nakon dana punog poslovnih sastanaka, kada su za Transeuropsku diviziju izabrani divizijski službenici, predsjednik TED-a najavio je video prikaz na temu „Budi jedno svjetlo“. „Večeras smo ovdje kako bismo proslavljali Božju dobrotu“, na početku je rekao pastor Kamal. „TED je najmanja divizija s 85.000 članova i 200 milijuna stanovnika. Naši su vjernici posvećeni evangeliziranju. Oni su Isusove ruke i noge u svojim zajednicama. Bog daje poticaj, mi ga samo podupiremo.“

„Budi jedno svjetlo“ riječi su nadahnute tekstom iz Djela 13,47 gdje čitamo: „Jer nam je tako zapovjedio Gospodin: ‘Postavio sam te svjetlom poganima, da im budeš spasenje do kraja zemlje.’“

Pet inicijativa iz kojih su proizašle pripovijesti jesu Razigrana crkva, Relay, Misija u velikim gradovima, LIFEconnect i Kreativna evangelizacija.

Zastupnica TED-a, Chris Burt, i njezin suprug Ken, podijelili su s nama preko Facebooka svoje mišljenje o izvješću. „To je tako stvarno, relevantno i puno značenja za mene kao adventisticu u Transeuropskoj diviziji. Na vrlo kreativan način obuhvaćeni su izazovi i problemi s kojima se svakodnevno susrećemo u svakoj od država naše divizije. Ne možemo prikazati mnogobrojna krštenja, no možemo pokazati što je potrebno učiniti kako bismo pridobili srce jedne osobe koja ima problema. Ponosim se vama.“

Tijekom tjedna na štandu Transeuropske divizije zastupnici i posjetitelji su dobili malenu svjetiljku, te su zamoljeni da je ponesu u Almodome na dan izvješća. Zastupnici TED-a poveli su ostale prisutne svojim primjerom, kada su uključili i mahali svojim svjetiljkama dok se video prikaz približavao kraju, uz pjesmu „Jedno svjetlo“ Linde Marcus i Ruth Elaine Schram.

It all begins with one light, one candle in the darkness
One hand that reaches out to feed a friend in need.
It all begins with one light, one candle in the window
One flame to say that love and light are home tonight.

When the world is cold and dark and hearts are full of fear
It only takes a spark to show us hope is near.
So if you have a spark of hope, then let it show.
The more we share the light, the stronger it will grow.
It will grow.

It all begins with one light, one candle lights another
So let me be the first to care, the first to share
Let me be that one light,
Let me be that one light,
Let me be the one.

Doslovni prijevod:

Sve počinje s jednim svjetlom, jednom svijećom u tami,
jednom rukom pruženom da gladne nahrani.
Sve počinje s jednim svjetlom, jednom svijećom u prozoru,
jednim plamenom što svjedoči o svjetlu i ljubavi

Kad svijet je hladan i taman, a srca puna straha,
treba nam samo mala iskra, da nas ispuni nada.
Ako imaš tu iskru nade, neka je vide svi,
jer što više širiš svjetlo, sve jače će ono svijetliti.
Sve jače će svijetliti.

Sve počinje s jednim svjetlom, jedna svijeća zapali drugu,
zato želim biti prvi što brine, prvi što dijeli,
Želim biti jedno svjetlo, želim biti jedno svjetlo,
Jedno svjetlo.

Fotografije pogledajte ovdje. [tedNEWS]