Budi oprezna, Lourdes!

1. 07. 2015.

“Tako se riječ koja iz mojih usta izlazi ne vraća k meni bez ploda, nego čini ono što sam htio i obistinjuje ono zbog čega je poslah.” (Izaija 55,11)

Moj kolega i ja zajedno smo radili u malom gradu Negros Occidentalu. Otišli smo u jednu privatnu župnu srednju školu i zamolili tajnicu da nam zakaže sastanak s ravnateljem. Saznali smo da je negdje izvan grada, pa smo knjige pokazali njegovoj tajnici, simpatičnoj časnoj sestri, koja je bila i nastavnica u školi. Pokazali smo joj brojne knjige i ona je brzo odlučila. “Kupit ću uvezano godište časopisa Health and Home (Zdravlje i dom)”, rekla je. “Mogu upotrijebiti taj časopis u razredima u kojima predajem, a vaše druge knjige obuhvaćaju takve pojedinosti kao što je nauk o suboti, a ja u to ne vjerujem.” Poslije smo joj osobno dostavili ono što je naručila.
Sljedeće godine sam navratio k toj istoj ženi i dobio još jednu narudžbu. Rekla mi je: “Znate, u knjizi koju sam kupila od vas bio je jedan članak o suboti, ali sam preskočila te stranice. Svi ostali tekstovi su lijepi, informativni i vrlo prikladni za moju nastavu.” Ova žena je postala moj redovni kupac za uvezana godišta časopisa Health and Home. Kad sam joj sljedeće godine donio naručenu knjigu, rekla mi je: “Znate, brate Eliseo, pročitala sam članak o suboti u kompletu časopisa Health and Home i on me potaknuo da se pitam zašto ja svetkujem drugi dan. Pitala sam i našeg svećenika o tome, ali nisam baš bila zadovoljna njegovim odgovorom.”
Godinu dana poslije saznao sam da je prešla iz one župne škole u državnu srednju školu. Pronašao sam je, a ovaj put je naručila cijeli komplet The Bible Stories (Biblijski događaji). Zatražila je da joj prodajem po jednu knjigu mjesečno kako bi je koristila na nastavi katekizma. Svakog mjeseca kad sam dostavljao knjigu u kuću, čuo sam kako joj majka govori: “Dakle, ti, Lourdes, uvijek kupuješ knjige od tih adventista. Pazi da i ti ne postaneš jedna od njih.”
Nakon nekog vremena bio sam premješten u misiju Negros Oriental i izgubio kontakt s tom ženom. Možete zamisliti moje uzbuđenje kad sam nakon godinu dana čuo da se Lourdes krstila nakon jedne evangelizacije. Njezina majka je bila u pravu! Na pitanje kako je otkrila istinu, odgovorila je: “Kupovala sam svake godine časopis Health and Home od literarnog evanđelista i preko toga saznala istinu o pravom danu odmora — suboti.”
Sada je već nekoliko njezinih rođaka predalo svoje srce Bogu. Gospodin je obećao da Mu se Njegova Riječ “neće vratiti prazna!”
Eliseo A. Caparida, Filipini