Budimo čisti kao Krist

2. 01. 2014.

““Tko god je položio ovu nadu u njega, čisti se od grijeha kao što je on čist.”“ (1. Ivanova 3,3)

Krist će uzdići i oplemeniti čovjekov um čisteći ga od svake troske, da bi mogao pravilno procijeniti ljubav kojoj nema ravne. (GCB, 4th Quarter, 1899.)
Pokajanjem, vjerom i dobrim djelima čovjek može usavršiti pravedni karakter i pozivati se, oslanjajući se na Kristove zasluge, na prednosti sinova Božjih. Načela božanske istine, primljena i njegovana u srcu, uzdići će nas do takvih visina moralnog savršenstva koje prije nismo smatrali dostižnim. … ““Tko god je položio ovu nadu u njega, čisti se od grijeha kao što je on čist.”“ (4T 294)
Svetost srca i čistoća života bile su velike teme Kristovog poučavanja. U svojoj propovijedi na Gori, pošto je naveo što se mora a što se ne smije činiti kako bi netko bio blagoslovljen, On kaže: ““Dakle, budite savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!”“ (Matej 5,48) Savršenstvo, svetost — ništa manje od ovoga — omogućit će nam uspjeh u provođenju načela koja nam je dao. Bez te svetosti ljudsko srce je sebično, grešno i pokvareno. Svetost će pomoći onome tko je posjeduje da bude plodonosan i ““izobiluje u dobrim djelima”“. Takav se nikada neće umarati u činjenju dobra; niti će težiti za samouzdizanjem na ovom svijetu; njegova će radost biti da ga uzdigne Veličanstvo Neba, kada bude uzdizalo svoje posvećene i svete na svoje prijestolje. … Svetost srca proizvodit će ispravne postupke. (RH, 7. rujna 1886.)
Kao što je Bog čist u svojem području, tako i čovjek treba biti čist u svojem. A bit će čist samo ako se u njemu nastani Krist — nada slave; jer će oponašati Kristov život i odražavati Njegov karakter. (GW 366)
Plemenito dostojanstvo kršćanskog karaktera blistat će kao Sunce, a zrake svjetla s Kristovog lica odražavat će se na onima koji su se očistili kao što je On čist.
Čistoća srca dovest će do čistoće života. (4T 357)

Leave a Comment