Vijesti

Časopis Život i zdravlje — treći put

U čast devedesete obljetnice pokretanja, te u povodu ponovnog izdavanja časopisa Život i zdravlje, održana je promocija prvog broja toga časopisa u subotu, 18. siječnja 2014. godine u 18 sati, u prostorijama Udruge Više od života, Antuna Bauera 2 u Zagrebu, nakladnika Život i zdravlje d.o.o. Nakon svečanosti domaćin je priredio zdravstveni domjenak.

Povijest izlaženja ovoga časopisa umnogome podsjeća na rijeku ponornicu — tri snažna izviranja i dva neželjena poniranja. Sva tri izviranja pokreće potreba, a dva poniranja uvjetovana su dvama ratovima.

Časopis je utemeljen davne 1924. godine. Prvi urednik mu je bio Albin Močnik, a slijedili su Sigfried Ludevig i Mirko Golubić. U nakladi od 10.000 primjeraka česopis prosvjetljuje, uči, prevenira, potiče… Riječju – “Pronosi ideju o poštivanju zdravstvenih načela kao jamstvu za najbolje zdravlje”! – piše na jednoj njegovoj naslovnici. Nažalost, nakon dvadeset godina, uz vihor Drugog svjetskog rata, rijeka zvana Život i zdravlje ponire.

Nakon tridesetak godina raznih zabrana i pokušaja, godine 1972. časopis Život i zdravlje ponovno je tu. Tu je kao obiteljski časopis za proučavanje i promicanje prirodnih zdravstvenih načela. Urednik mu je Slavko Čop. Naklada mu od dvadeset do čak četrdeset tisuća primjeraka, A-4 je formata. Iz milja zvani ŽiZ, izlazi tromjesečno i prodaje se po kućama, po crkvama, na Vjesnikovim kioscima… Nakladnik mu je Centar za proučavanje prirodnih zdravstvenih načela, sa sjedištem u Zagrebu, Maksimirska 9/1.

Na šest jezika plodonosno plavi i plijeni čitateljstvo u domovini i u inozemstvu. Uči ih cjelovitom zdravlju. Zadovoljava im tjelesne, umne, društvene i duhovne potrebe. I sve tako punih dvadeset godina, redovito, sve do Domovinskog rata, do drugog poniranja.

Uslijedilo je zatišje od dvadesetak godina. Iz njega ga bude entuzijasti i hrabri pojedinci koji pokreću Obiteljski časopis za promicanje cjelovitog zdravlja Život i zdravlje — po treći put. Zdravstveni odjel Adventističke crkve u Republici Hrvatskoj osniva tvrtku Život i zdravlje d.o.o.; javljaju se donatori i okuplja se okosnica poletnih suradnika: Nevenka Blažić-Čop kao glavna i odgovorna urednica, Miroslav Đidara kao izvršni urednik; stručni suradnici doniraju svoje radove; oblikuje se kostur časopisa… Sve ostalo se vidi u privlačnom prvijencu u luksuzno opremljenom dvobroju Života i zdravlja, u četverobojnom tisku na formatu B4 (17×24 cm), na 32 stranice… U njemu za svakoga ponešto: Aktualnosti, Liječnik vam savjetuje, Svijet kuhanja, Kritična točka, Obiteljski kutak — rubrike su ovoga broja. Cijena mu je skromnih 10 kuna, a naklada optimističnih 20.000 primjeraka.

Na početku svečanosti nazočnima se obratio Mario Šijan, direktor tvrtke Život i zdravlj. Slijedi ga Karlo Lenart, dugogodišnji stručni suradnik koji iznosi kratku povijest druge dionice Života i zdravlja. Navodi neke poteškoće i prednosti tadašnjeg izdavaštva.

Ustvrdio je da je glavna “poluga” kojom su otvorena vrata da neka vjerska zajednica djeluje izvan svojih prostora — da radi na zdravstvenom prosvjećivanju, humanitarnom radu, po domovima i zdravstvenim ustanovama, bolnicama, da izdaje i raspačava tiskovinu s područja zdravlja, a napose da se mogne izdavati zdravstveni časopis Život i zdravlje — bio Velimir Šubert.

Nova vrata su bila Centar za proučavanje prirodnih zdravstvenih načela, udruga koja je formalno djelovala neovisno o nekoj vjerskoj zajednici. Osnivači su mu mladi zdravstveni radnici pretežno iz Zagreba. Bilo je to 11. kolovoza 1971. godine. Centar je vremenom na sebe preuzeo većinu funkcija zdravstvenoga odjela Adventističke crkve u Hrvatskoj i šire.

Zvuči jednostavno, ali da bi se moglo išta učiniti, valjalo je stvarati pozitivno ozračje u društvu. Zdravstveni odjel Adventističke crkve smišlja mogućnosti za svoj rad. Tako je Crkva suosnivač Lige za borbu protiv raka u Republici Hrvatskoj (1966/67. godine — Velimir Šubert, Hinko Pleško, Karlo Lenart) ali i njezin dugogodišnji donator (sredstvima dobivenima kroz razne akcije prikupljanja starog papira i slično).

Adventisti organiziraju prikupljanje i donaciju lijekova zagrebačkim bolnicama. Godine 1967. osnivaju Društvo prijatelja bolesnih, čiji članovi posjećuju osamljene bolesnike zagrebačkih bolnica. U suradnji s Crvenim križem, godine 1967. i 1969., u Zagrebu organiziraju seminar Kućna njega bolesnika. Tu je i redovito okupljanje dragovoljnih darivatelja krvi.

Adventisti su glavna logistika prvog Svjetskog kongresa Međunarodne konvencije za prevenciju alkoholizma i drugih ovisnosti (ICPA), održanog 1968. godine u jednom hotelu u Zagrebu, te onoga 1985. godine održanog u Opatiji.

Preko Centra adventisti izdaju glasoviti adventistički McFarlandov Petodnevni plan odvikavanja od pušenja i promoviraju ga preko Psihijatrijskog odjela zagrebačke Bolnice Sestara milosrdnica (Program prerasta u Zagrebačku školu nepušenja, Nevenka Blažić-Čop i suradnici).

Navedene aktivnosti, uz mnoge druge, utiru put do drugog razdoblja Života i zdravlja, koje počinje spomenute 1972. godine.

Karlo Lenart je zatim svim suradnicima čestitao obljetnicu. Nakladniku je poželio da časopis živi mnogo godina.

Ratna urednica Đurđica Garvanović-Porobija je nakladničkom timu čestitala na ponovnom izlaženju časopisa; zaželjela mu da izlazi puno godina, i da — citirajući svoj uvodnik za broj 2 iz 1991. — potiče “na izgradnju zdravijeg i vedrijeg stila življenja … te da (još uvijek) bude pozitivna barikada (zapreka, brana) protiv pogubne izolacije, čamotinje i naopaka mišljenja”.

Sadašnja urednica Nevenka Blažić-Čop ukratko je, s pomoću akrostiha Potpuno zdravlje, predstavila smjer kojim će ići treći Život i zdravlje kako bi mu čitatelji živjeli punim životom.

Izvršni urednik novoga časopisa Miroslav Đidara iznio je ciljeve koje je uredništvo zacrtalo da časopis treba ispuniti: biti privlačan, lepršav, atraktivan, biti stručan i razumljiv, biti praktičan za sve uzraste, odgovoriti potrebama raznih uzrasta i profila, biti snažna duhovna potpora…

Drago Mojzeš, predsjednik Adventističke crkve u Republici Hrvatskoj, čestitao je 90. obljetnicu i uredništvu zaželio uspješan rad u kojem će Život i zdravlje uspješno pronositi ideju o cjelovitom zdravlju s naglaskom na duhovnoj komponenti kvalitete života i zdravog društva.

Može li se 90. obljetnicu ljepše obilježiti i dati veću potporu? “Devedeseti rođendan – a još uvijek mlad i zdrav!”

Dragi čitatelji – uz Život i zdravlje, sretno i kvalitetno živjeli!

Karlo Lenart


Komentiraj