Crkva u Ukrajini postavila prvu vjersku televizijsku postaju s licencom

Vijesti 24. 08. 2012.

Prošlotjednim odobrenjem za kabelsko i satelitsko emitiranje televizijskog programa Kršćanske adventističke crkve u Ukrajini, po prvi puta je jedna vjerska postaja dobila dozvolu za emitiranje u toj istočnoeuropskoj zemlji.

Nacionalno vijeće za televizijsko i radijsko emitiranje Ukrajine ovlastilo je Hope Channel Ukrajine da emitira po cijeloj zemlji na 600 kabelskih mreža. Mrežni operateri očekuju da će se s emitiranjem krenuti u studenom.

“Ovo je veliki napredak za našu crkvu u Ukrajini”, rekao je Brad Thorp, predsjednik Hope Channela.

Mrežni operateri zatražili su dozvolu emitiranja u dva navrata prije nego li ju je vijeće odobrilo. Ranije je program Hope Channel Ukrajina emitiran preko kanala koje održavaju drugi mediji u zemlji.

Hope Channel Ukrajina ima s tom licencom mogućnost “doći do tri od svake četiri osobe u Ukrajini,” rekao je u priopćenju za mrežu Vacheslav Demyan, direktor Hope Channel Ukrajina. “Zamislite što će to značiti za Božje djelo ovdje.”

Ranije su nacionalni propisi sprečavali da bilo kakvi vjerski sadržaji dobiju licencu za emitiranje, rekao je Oleg Kostyuk, domaćin programa Hope Channel u sjedištu mreže u Silver Springu, Maryland, Sjedinjene Američke Države.

“U Ukrajini nema vjerskih televizijskih kanala. No, sada će tu postojati jedan”, rekao je Kostyuk, podrijetlom Ukrajinac. “Ovo nije samo dobra vijest, to je čudo i veliki napredak”, dodao je.

Prema priopćenju, Nacionalno vijeće za televizijsko i radijsko emitiranje Ukrajine smatra Hope Channel Ukrajina edukativno-vjerskom postajom.

Hope Channel Ukrajina će emitirati pouke iz Biblije, zdravstvene programe, glazbu, stil življenja, kao i programe za djecu, mladež i obitelji. Mrežni operateri kažu da će Hope Channel Ukrajina emitirati 18 sati programa dnevno na ukrajinskom, s dodatnih šest sati sadržaja na drugim jezicima koji se govore u zemlji.

U 900 adventističkih crkava u Ukrajini aktivno je više od 60.000 adventista. Uz to Adventistička crkva ima fakultet, školu engleskog jezika, izdavačku kuću i medijski centar Glas nade u Kijevu.

(ANN)