Jutarnji stih

Da kršćaninu bude ukras

“Vaš nakit neka ne bude vanjski — umjetno spletena kosa, stavljanje zlatnog nakita, oblačenje raskošnih haljina — nego skrivenost — srce obučeno u neraspadljiv nakit, krotak i miran duh — ono što je dragocjeno pred Bogom.” (1. Petrova 3,3.4)

Bog koji je sve stvorio da bude ugodno i lijepo za oko, voli ljepotu. On vam i pokazuje koliko cijeni istinsku ljepotu. Ukras krotkoga i tihoga duha u Njegovim očima ima veliku cijenu. (3T 376)
O, kako je mala vrijednost zlata ili bisera ili skupocjenih ukrasa u usporedbi s Kristovom ljepotom! Prirodna se ljepota izražava simetrijom, skladnim međusobnim proporcijama dijelova; a duhovna privlačnost sastoji se od usklađenosti ili sličnosti naše duše s Isusom. To će onoga koji je ima učiniti dragocjenijim od zlata, vrednijim i od zlatne ofirske poluge. Kristova milost je neprocjenjivo dragocjen ukras. Ona uzdiže i oplemenjuje svojeg nositelja i prenosi zrake slave na bližnje, privlačeći ih Izvoru svjetla i blagoslova. (CG 423,424)
Naš izgled u svakom pogledu treba biti obilježen urednošću, skromnošću i neporočnošću. Božja riječ ne odobrava nikakve promjene u odijevanju samo zbog mode, da bismo izgledali slični svijetu. Kršćani se ne trebaju ukrašavati dragocjenim nakitom i skupim ukrasima. …
Svi oni koji iskreno teže za Kristovom milošću, poštovat će dragocjene riječi pouke nadahnute od Boga. Čak i način odijevanja izražava evanđeosku istinu. (6T 96)
Dobro je voljeti ljepotu i čeznuti za njom, ali Bog želi da na prvom mjestu volimo i tražimo najvišu ljepotu, onu neprolaznu. Nikakvo vanjsko ukrašavanje ne može se u ljepoti usporediti s čovjekom “blaga i smirena duha” (DF), obučenim “u bijel, čist lan” (Otkrivenje 19,14) koji će na sebi imati svi sveti sa Zemlje. Ovakva će ih odjeća učiniti lijepima i omiljenima ovdje, a jednog će dana biti znamen koji će im omogućiti pristup u Kraljevu palaču. (Djela apostolska, str. 330)


Komentiraj