Darovatelj odmora

10. 11. 2023.

“Dođite vi sami napose, na samotno mjesto, te se malo odmorite!” (Marko 6,31)

 Krist nije izgovorio nijednu riječ kojom bi otkrio svoju važnost i pokazao svoju nadmoć; On nije omalovažavao svoje bližnje. Nije se nametao kao autoritet oslanjajući se na svoj odnos s Bogom, ali su Njegove riječi i djela pokazivali da On poznaje svoje poslanje i karakter. Govorio je o nebeskim predmetima kao Onaj kojem je sve o Nebu poznato. Govorio je o svojoj bliskosti i jedinstvu s Ocem kao što bi dijete govorilo o svojoj povezanosti sa svojim roditeljima. Govorio je kao Onaj koji je došao osvijetliti svijet svojom slavom. Nikada nije povlađivao rabinskim školama jer je bio Učitelj poslan od Boga da pouči čovječanstvo. Kao Onaj u kome se nalazi sva iscjeljujuća sila, Krist je govorio kako će privući sve ljude k sebi i dati im vječni život. U Njemu je sila kojom može izliječiti svaku tjelesnu i duhovnu bolest.

Krist je došao na naš svijet svjestan da je Njegova veličina veća od ljudske, da bi izvršio zadatak čiji će rezultati biti vječni. Gdje ga zatječemo dok izvršava taj zadatak? U domu ribara Petra. Kako se odmara kraj Jakovljevog zdenca i govori Samarijanki o živoj vodi. Često je poučavao na otvorenom, a katkad i u Hramu, jer je išao tamo gdje se okupljao židovski narod. Međutim, najčešće je poučavao sjedeći na obroncima neke planine ili u ribarskoj lađici. Ušao je u život ovih skromnih ribara. Pokazivao je suosjećanje prema onima koji su u nevolji, koji pate, koji su prezreni; mnoge je zbog toga privlačio.

Kad je načinjen plan otkupljenja, bilo je odlučeno da se Krist neće pojaviti u svojoj božanskoj naravi, kako bi što bliže suosjećao sa žalosnima i onima koji pate. On će doći kao siromah. Mogao bi se pojaviti u skladu s uzvišenim položajem koji zauzima u nebeskim dvorovima; ali ne, morao je iskusiti najveće dubine ljudske patnje i siromaštva, da bi Njegov glas mogli čuti razočarani i opterećeni, da bi se umornoj, od grijeha bolesnoj duši mogao otkriti kao Obnovitelj, Čežnja svih naroda, Darovatelj odmora. A onima koji danas čeznu za odmorom i mirom isto tako iskreno kao oni koji su slušali Njegove riječi u Judeji, On kaže: “Dođite k meni svi koji ste umorni i opterećeni, i ja ću vas okrijepiti.” (Matej 11,28) (Manuscript 14, 1897.)

Za razmišljanje: Koliko sam se spreman odreći prednosti položaja da bih služio onima kojima je potrebna pomoć?