Deset dječjih zapovijedi za roditelje

Krscanska psihologija 6. 09. 2013.

1. Moje su ruke male; molim vas, ne očekujte od mene savršenstvo kad pospremam krevet, kad crtam sliku ili se loptam. Moje su noge kratke; usporite da bih mogao držati korak s vama.

2. Moje oči nisu vidjele svijeta kao vaše; molim vas, pustite me da ga istražujem i nemojte me nepotrebno ograničavati.

3. Uvijek će po kući biti mnogo posla, a ja ću biti mali samo kratko vrijeme. Molim vas, uzmite vremena pa mi objasnite ovaj čudesni svijet; učinite to dragovoljno.

4. Moji su osjećaji nježni; molim vas, budite osjetljivi za moje potrebe i nemojte mi čitav dan prigovarati. Vi ne biste željeli da vam netko prigovara zbog vaše znatiželje. Postupajte prema meni onako kako biste željeli da se postupa prema vama.

5. Ja sam poseban dar od Boga; molim vas, cijenite me kako je to Bog odredio. Smatrajte me odgovornim za moje postupke, dajte mi smjernice po kojima trebam živjeti i kažnjavajte me s ljubavlju.

6. Da bih mogao napredovati, potrebno mi je vaše ohrabrenje, a ne vaša pohvala. Molim vas, budite blagi s kritikom; znajte da možete kritizirati ono što činim, a da pritom ne kritizirate mene.

7. Molim vas, dajte mi slobodu da odlučujem o sebi. Dopustite mi da pogriješim; tako mogu učiti na svojim pogreškama. Tako ću biti spreman da jednog dana donosim odluke koje će život tražiti od mene.

8. Molim vas, nemojte stalno obavljati poslove umjesto mene. Ponekad osjećam da moji napori ne ispunjavaju vaša očekivanja. Znam da je teško ali, molim vas, ne uspoređujte me s mojim bratom ili sestrom.

9. Nemojte se bojati ostaviti me ponekad samog. Djeci je potreban odmor od roditelja, kao što je roditeljima potreban odmor od djece. Osim toga, to je krasan način da pokažete kako je vaš brak nešto posebno.

10. Molim vas, redovito me vodite u crkvu i na vjeronauk; budite mi primjer. Volim saznati o Bogu što više.