Deveta Misijska konferencija u Maruševcu

Vijesti 22. 06. 2014.

Vjernici i pastori Kršćanske adventističke crkve iz Hrvatske i Slovenske konferencije sudjelovali u Misijskoj konferenciji koja ih je ohrabrila i potakla na novi zanos u evanđeoskom radu i pristupu ljudima koji ih okružuju u životnoj zajednici.

Od petka 20. lipnja do nedjelje 22. lipnja 2014. godine nekoliko stotina vjernika i pastora Kršćanske adventističke crkve iz Hrvatske i Slovenije imali su priliku sudjelovati u četiri bogoslužja, šest plenarnih predavanja i dvanaest radionica na devetoj Misijskoj konferenciji u organizaciji Misijskog odjela Hrvatske i Slovenske konferencije te Jadranske unije konferencija.

Glavni gosti govornici bili su Jeff Freeman na službi u Irskoj, koji djeluje i kao obiteljski savjetnik, i Sigve Tonstad, teolog na Sveučilištu Loma Linda u Sjedinjenim Američkim Državama, koji je po svom obrazovanju i liječnik. Osim govornika koji su bili gosti, u konferenciji su sudjelovali i domaći govornici koji su vodili različite radionice.

Govoreći o prilikama za evanđeoski rad u Irskoj, u kojoj je Katolička crkva vrlo jaka, a protestanti označeni kao potencijalni teroristi zbog dugogodišnjih političkih borbi, Freeman je naveo čimbenike koji dijele ljude katoličke i adventističke zajednice u Irskoj. To su različita vjerska zajednica, različito učenje, različiti stil življenja, različite skupine ljudi, različite udaljenosti s obzirom da adventističkih crkava nema puno, a katoličkih ima na svakom koraku.

“Sve što se događa u životu ljudi, događa se u životnoj zajednici.” rekao je Freeman i naglasio da adventisti u Irskoj i sličnim zemljama, među kojima je Hrvatska, Slovenija i mnoge druge, često ne sudjeluju dovoljno u toj životnoj zajednici, nego se povlače u svoju zajednicu. Pozvao je zbog toga sve sudionike konferencije da se svojim djelovanjem uključe u opću životnu zajednicu i steknu prijateljstva i povjerenje ljudi. Govoreći o adventnoj nadi i prekrasnom biblijskom nauku kojeg poznajemo, a različit je od vjerskih i mističnih učenja kojima su izloženi ljudi oko nas, rekao je: “Umjesto da ih pozivamo da iziđu iz svoje životne zajednice, uđimo mi u njihovu životnu zajednicu i njihov život i donesimo im nešto bolje.” Da bi ohrabrio nazočne, ispričao je više vlastitih iskustava u radu s ljudima i uključivanjem u životnu zajednicu, što je donijelo promjene u životima mnogih.

Sigve Tonstad, teolog i liječnik iz Loma Linde, usredotočio se u svojim predavanjima na subotu kao Božju odanost. Naglasivši kako subota za nas uobičajeno predstavlja zapovijed koju je potrebno izvršavati, istaknuo je prednost gledanja na subotu kao odanost u kojoj je riječ o zavjetovanju kojeg stavljamo sami pred sebe. Bog preko subote pokazuje odanost i zavjetuje se ljudskom rodu sudjelovanjem u stvaranju, utjelovljenju i ponovnom stvaranju, što je teolog Tonstad objasnio kroz retke u Postanku 2,1-3; Ivanu 5,1-18 i Otkrivenju 21,1-4. “Subota kao dan odmora bila je događaj.” rekao je Tonstad i nastavio: “Ali Bog je subotu blagoslovio i posvetio, a to je bila svrha subote. Na taj način pokazao je da On nakon stvaranja ne odlazi od čovjeka, već da dolazi u zajednicu s čovjekom, obvezuje se njemu, zavjetuje i želi mu biti odan.

Gosti govornici sudjelovali su i u radionicama. Osim njih bilo je i predavača iz Hrvatske i Slovenije koji su priredili radionice za sudionike konferencije. Pastor Dario Kovačević govorio je o elementima za oživljavanje i rast crkve, pastorica Jelena Ostojić Jović o tome kako crkva može postati središte događanja u lokalnoj zajednici, pastor Branko Bistrović o socijalno-pastoralnom pristupu evangelizaciji u sekularnom društvu, a umirovljeni pastori Janez Borse i Ivan Đidara priredili su izložbu različitih materijala koji oslikavaju misijski duh i rad adventističkih pionira na našim prostorima.

U gotovo trodnevnom boravku na misijskoj konferenciji u Maruševcu bilo je obilje zajedničkog pjevanja kojim su sudionici konferencije slavili Boga, postavljanja pitanja, davanja komentara, razmjene iskustava, predstavljanja različitih misijskih i medijskih materijala korisnih za evanđeoski rad i zajedničkog druženja na obrocima i šetnjama u lijepom prirodnom okružju Adventističkog učilišta u Maruševcu. Konferencija je završila zajedničkom molitvom misijskog poslanja i pjesmom “Glasnici, trubom oglasite znak: Isus će doći po nas!” te zajedničkim izletom onih koji su mogli ići na Čevo, najistočniji i najistaknutiji vrh Ivanšćice u Hrvatskom zagorju.

Darko Kovačević
Tajnik za komunikacije i odnose s javnošću
Jadranske unije konferencija Kršćanske adventističke crkve