Photo by Kiwihug on Unsplash
Photo by Kiwihug on Unsplash

Dijeljenje žive vode

Iskustva 23. 09. 2022.

Antonio Maldonado baš nije znao engleski, pa je dao znak prevoditelju na svečanom prijamu u američkoj Bijeloj kući u Washingtonu.

Antonio, član rudarskog izaslanstva koje je bilo u posjetu iz Perua, vidio je da se gostima poslužuje fini viski, ali je jednostavno želio čašu čiste vode da je podigne kao zdravicu za predsjednika Lyndona B. Johnsona. Obraćajući se konobaru preko prevoditelja, pristojno je izrazio svoju želju.

Bio je to težak zahtjev. Činilo se da svi drže čaše viskija, a Antonio nije htio od toga praviti slučaj. Nije želio osramotiti kolege iz izaslanstva dok su završavali trgovinske pregovore sa Sjedinjenim Američkim Državama. Ali kao mladić obvezao se da nikada neće piti, nakon što je vidio nesreće i propast koju je alkohol donio mnogim domovima u Peruu. Dvije godine ranije, 1963., predao je svoje srce Isusu nakon što je slušao radijske emisije Glas proroštva.

Dok je Antonio tiho razgovarao s konobarom Bijele kuće, par očiju ga je promatralo. Te su oči pratile konobara dok je Antoniju donosio čašu vode. Dok je Antonio prihvaćao vodu, čuo je glas kako govori.

“Konobaru, čekajte”, rekao je glas. “Što je gospodin tražio od vas?”

“Ovaj je gost tražio da mu zamijenimo čašu viskija za onu s čistom vodom, gospodine predsjedniče”, odgovorio je konobar.

Lyndon Johnson pružio je ruku i svoju čašu viskija dao konobaru. “Molim te, donesi i meni čašu vode”, rekao je.

Nakon zdravice predsjednik je prišao Antoniju i gotovo šapćući upitao: “Zašto ne piješ kao i ostali?” Uz pomoć prevoditelja Antonio je odgovorio uz širok osmijeh: “Kad sam bio mlad, obećao sam sebi da nikada neću piti, a mnogo godina kasnije obnovio sam to obećanje s Bogom”, rekao je. “Do sada sam u tome uspio.”

Predsjednik mu je pružio ruku. “Čestitam što si tako veličanstven primjer”, rekao je. “I ja sam čovjek vjere. Bog te blagoslovio!” Razgovor je završio čvrstim stiskom ruke.”

Dok se Antonio nalazio na prijemu, osjećao je mnoge znatiželjne poglede. Njegova navika suzdržavanja od alkohola, osnažena vjerom, rodila je neočekivanim susretom s jednim od najmoćnijih ljudi na svijetu. Njegovo se srce radovalo što je mogao predstavljati Boga u Bijeloj kući.

Danas Antonio nastoji predstavljati Boga svakog dana u Concepciónu u Peruu, gdje živi sa svojom suprugom Enmom. On ima devedeset i devet, a ona devedeset godina, i živi su svjedoci njihovog uvjerenja da “… jeli, ili pili, ili drugo što činili, sve na slavu Božju činite.” (1. Korinćanima 10,31)

Ovo iskustvo o svjedočenju oslikava cilj duhovnog rasta broj pet Strateškog plana Crkve adventista sedmog dana “Ja ću ići”: “Poučiti pojedince i obitelji životom ispunjenim Duhom.”

Pročitajte više na: IWillGo2020.org.

David Maldonado