Dijete iz Betlehema

2. 02. 2023.

“A ti, Betleheme Efrato, najmanji među kneževstvima Judinim, iz tebe će mi izaći onaj koji će vladati Izraelom; njegov je iskon od davnina, od vječnih vremena.” (Mihej 5,2)

Roditelji, u odgajanju svoje djece proučavajte pouke što ih 41 je Bog dao u prirodi. … Pitajte vrtlara kako postiže da svaka grana i svaki list tako divno buja i razvija se u savršenom skladu i ljepoti. On će vam reći da to nije postignuto grubim dodirom niti silovitim naporima, jer bi to samo polomilo nježne izdanke. To su bile male pažnje koje su se često ponavljale. On je zalijevao tlo, biljke koje su se razvijale štitio je od snažnih vjetrova i žarkog sunca, a Bog je učinio da bujaju i cvatu u ljepoti. …

Ohrabrite izraz ljubavi prema Bogu i jedan prema drugome. Razlog zašto u svijetu ima toliko puno muškaraca i žena tvrdoga srca jest što se prava ljubav smatrala slabošću, što se obeshrabrivala i potiskivala. Bolja priroda ovih ljudi bila je gušena u djetinjstvu i sve dok svjetlost božanske ljubavi ne otopi njihovu hladnu sebičnost, njihova će sreća zauvijek biti uništena. Ako želimo da naša djeca imaju nježni Isusov duh i naklonost koju anđeli pokazuju prema nama, moramo ohrabrivati pobude plemenitosti i ljubavi koje nosi djetinjstvo.

Učite djecu da vide Krista u prirodi. Izvedite ih van, pod veličanstveno drveće, u vrt, i učite ih da u svim veličanstvenim djelima stvaranja vide izraz Njegove ljubavi. Poučavajte ih da je On uspostavio zakone koji upravljaju svim bićima, da je On postavio zakone i za nas i da su ti zakoni za našu sreću i radost. Nemojte ih zamarati dugim molitvama i dosadnim opomenama, već ih poukama iz prirode naučite poslušnosti Božjem Zakonu.

Kada ih pridobijete da imaju povjerenja u vas kao Kristove sljedbenike, lako ćete ih učiti o velikoj ljubavi kojom nas je On ljubio. Kad pokušate objasniti istine o spasenju i ukazujete djeci na Krista kao osobnog Spasitelja, anđeli će biti kraj vas. Gospodin će očevima i majkama dati milost da svoje mališane zainteresiraju uzvišenim izvješćem o Djetetu iz Betlehema, koje je istinska nada svijeta. (Isusov život, str. 422)

Za razmišljanje: Kako u ponekad hladnom svijetu mogu pomoći djeci da razviju nježno srce puno ljubavi prema Bogu i bližnjima?

 

Preporučujemo: