Djecu zanimaju iste stvari kao i odrasle na Generalnoj konferenciji

Generalna-2015 7. 07. 2015.

Wilona Karimabadi,  Adventist Review

Iako Generalna konferencija obično nije namijenjena djeci, trenutno ima puno događanja i za najmlađe članove adventističke obitelji.

Zasjedanje Generalne konferencije je odlična prilika za obiteljsko putovanje jer mnogi delegati, gosti i crkveni zaposlenici putuju sa svih strana svijeta i tako provode dosta vremena izvan svoga doma.

Događaji i izložbeni štandovi namijenjeni djeci su, stoga, vrlo dobra zamisao, posebno i nedostatku sredstava ili vremena za posjećivanje turističkih atrakcija u San Antoniu. Ali što zapravo zanima djecu na zasjedanju?

Subotnja škola je, kao i na svakom zasjedanju, jedan od glavnih događaja za djecu, s programima u konferencijskom centru tijekom oba vikenda. Dječji odjel Generalne konferencije organizira goleme subotnoškolske razrede koji za djecu predstavljaju priliku života za učenje i proslavljanje u okružju koje mnogi među njima više neće iskusiti.

“Programi Dječje subotnje škole na zasjedanju su važni jer pružaju djeci priliku za proučavanje Biblije i učenje o Isusu toga posebnog Božjeg dana. Djeca imaju priliku proslavljati Boga s drugom djecom sa svih strana svijeta. Na taj način djeca uče da je Kršćanska adventjstička crkva velika svjetska obitelj i da oni pripadaju toj obitelji.”, izjavila je Linda Koj, direktorica Dječjeg odjela pri Generalnoj konferenciji.

Također, na štandu Dječjeg odjela u izložbenoj dvorani (B321) bit će prikazani DVD-i o zdravlju i stvaranju. Između ostaloga, djeca će dobiti besplatne knjige, molitvene dnevnike, svjetlucave naljepnice i učeničke torbice, te će imati priliku pogledati lutkarsku predstavu o zdravlju i wellnessu. Raspored aktivnosti može se pronaći na mobilnoj aplikaciji zasjedanja ili na štandu Dječjeg odjela.

Odjel za Učeništvo pri Generalnoj konferenciji pozvalo je i predstavnika GeoScience, Richa Aguilera, čiji će program ‘Slučaj: Stvaranje’ biti prikazan na štandu (B520) u subotu poslijepodne u 14, 15, 16 i 17 sati. Njihov štand će također ponuditi dječje planere (rokovnike) i DVD materijale za roditelje, o važnosti učenju najmlađih o učeništvu.

U izložbenoj dvorani Union Vollege je postavio zid za penjanje po stijenama koji privlači najmlađe penjače svih uzrasta. Fotografija Pierer Damsteegt AR-ANN
Jenjce Flored, djevojčica iz grada domaćina San Antonia odlično se zabavlja udarajući u Gong

Izložbeni prostor je već tradicionalno središte zanimljivih štandova i dječjih aktivnosti. Između ostaloga, tamo se nalaze uvijek popularni zid za penjanje Union Collega, Lego na štandu Columnia Unije konferencija, tradicionalni azijski Gong sa štanda Južnoazijske i Pacifičke divizije, te papirnati kaubojski šeširi na KidViewsu. Većini djece (i njihovih roditelja) će vrlo vjerojatno trebati nekoliko sati da sve to vide i isprobaju.

Neka djeca kao volonteri pomažu svojim roditeljima koji rade na štandovima. Paris Gulyas iz Atene u Grčkoj oblači pamflete u Grčku tradicionalnu nošnju. Desetogodišnja Kaili Kimura je zauzeta pomaganjem roditeljima u lutkarskoj predstavi, dok jedanaestogodišnji Edgar Walembs pomaže svojoj baki na štandu Istočnosredišnje Afričke Divizije. On kaže da je tijekom prva dva dana zasjedanja posebno uživao u “spavanju i plivanju u hotelskom bazenu.” Edgar je bio posebno oduševljen kada je upoznao Brendu Walsh s Dječjeg programa televizije 3ABN, a čak je i sudjelovao s njom u jednom  televizijskom programu.

Djeca su stručnjaci u pronalasku zabave za sebe dok su roditelji zauzeti značajnim pitanjima i drugim odraslima. Postoji puno različitih mogućnosti, a jedna je i svevremenska opcija promatranja ljudi. J.C.Egwakhe, devetogodišnjak iz Rwande uživa “razgledavati okolo sa roditeljima, čitati Bibliju s majkom, i dobro jesti.” No ipak se najviše veseli susretu sa prijateljima i omiljenim djedom i bakom.

Možda se ipak dječji ciljevi na zasjedanju Generalne konferencije ne razlikuju puno od odraslih. Svi uživaju u ponovnim susretima s prijateljima i znancima, razgledavanju zanimljivosti, i dobroj hrani. Svega toga ima dovoljno da ovom zasjedanju Generalne konferencije.