Djeluje li sol na krvni tlak?

Liječnik mi je rekao da trebam smanjiti unos soli zbog činjenice da je moja obitelj sklona visokom tlaku i da mi je tlak povišen. Je li tom kriva sol ili moje genetsko ustrojstvo?

Gotovo polovina smrtnih slučajeva od kardiovaskularnih problema u svijetu uzrokovana je visokim krvnim tlakom. Oko 16,7 milijuna ljudi umire svake godine od kardiovaskularnih problema, a osam milijuna od visokog krvnog tlaka. To je više nego dvostruk broj onih koji umiru od AIDS-a. procjenjuje se da više od dvadeset šest posto stanovništva u svijetu ima visoki krvni tlak. U velikom broju slučajeva izravno je kriva sol.

Malo soli je bitno za prehranu i Ellen Whte je to prepoznala kad je savjetovala smanjenje uzimanja soli, ali ne i potpuno izbacivanje iz prehrane. Danas bismo trebali kupovati jodiranu sol zbog toga što u nekim područjima nema dovoljno joda u namirnicama kojima se hranimo.

Preporuka Američkog nacionalnog instituta za srce, pluća i krv u programu edukacije o visokom krvnom tlaku jest uzimanje manje od 2400 miligrama soli dnevno. To nije puno. Toliko soli uzima samo dvadesetak posto stanovništva.

U lipnju 2006. godine Savjet za znanost i javno zdravlje Američkog medicinskog društva objavio je pojedinosti u vezi s pretjeranim uzimanjem soli pa je preporučio pedesetpostotno smanjenje soli u industrijski prerađenim i restoranskim namirnicama.

Problemom pretjeranog uzimanja soli posebno su se pozabavili Engleska, Finska, Australija i Novi Zeland.

 Sol nalazimo u velikim količinama u sojinim umacima, pizzi, smrznutom grašku, preljevima za špagete i soku od rajčice. Kobasice – vegetarijanske i obične – imaju puno soli kao i mnoge prerađene vegetarijanske zamjene za meso. Sadržaj soli valja provjeravati i u pahuljicama za doručak, pa čak i u kruhu. Čitajte sadržajna ambalaži. Sir je često prepun soli.

Vaš vam liječnik daje dobar savjet. Nije važno jeste li genetski skloni visokom krvnom tlaku – previše soli sigurno će vam štetiti. Zato pazite na soljenku  mi uzimamo previše onoga što je u malim količinama dobro. Smatra se da bi pedesetpostotno smanjenje uzimanja soli smanjilo krvni tlak za pet posto. Smrtnost od koronarnih srčanih bolesti pala bi za devet posto, moždani udar za šesnaest posto, a smrt od ostalih uzroka za sedam posto.

Možda vam te brojke ne izgledaju velike, ali kad uzmemo u obzir velik broj ljudi koje je time obuhvaćen, onda govorimo o velikom smanjenju smrtnih slučajeva. Havas i suradnici procijenili su u časopisu American Joural of Public Health 2004. da bi pedesetpostotno smanjenje unosa soli moglo samo u Sjedinjenim Američkim Državama spasiti 150.000 života godišnje.

Vrijeme je, dakle da smanjimo unos soli u organizam.

Dr. Allan R. Handysides i dr. Peter N. Landless

Leave a Comment