Dobri Pastir

17. 02. 2024.

“Ja sam pastir dobri.” (Ivan 10,11)

Svaku dušu Isus tako savršeno poznaje kao da je ona jedina za koju je Spasitelj umro. Bol svake duše dira Njegovo srce. Svako preklinjanje za pomoć dopire do Njegova uha. On je došao privući sve ljude k sebi. On im nalaže: “Hajdete za mnom!”, a Njegov duh djeluje na njihova srca kako bi ih privukao da dođu k Njemu. Mnogi odbacuju mogućnost da budu privučeni. Isus zna tko su oni. On također zna one koji rado čuju Njegov zov i spremni su doći zbog Njegove pastirske skrbi. On kaže: “Poznajem ovce svoje i ovce moje poznaju mene.” (Ivan 10,27) On se brine za svaku od njih kao da ne postoji nijedna druga na licu zemaljskom. …

Strah od kazne ili ljubav prema vječnoj nagradi nije ono što navodi Kristove učenike da Ga slijede. Oni promatraju Spasiteljevu neusporedivu ljubav, otkrivenu kroz Njegov boravak na Zemlji, od jasala u Betlehemu do križa na Golgoti, a Njegova pojava privlači, omekšava i pokorava dušu. Ljubav se budi u srcu onih koji promatraju. Oni čuju Njegov glas i slijede Ga.

Kao što pastir ide ispred svojih ovaca susrećući se prvi s opasnostima na putu, tako čini i Krist sa svojim narodom. “Kad god izvede sve ovce, krene pred njima.” (Ivan 10,4) Put prema Nebu osvećen je Spasiteljevim stopama. Staza može biti strma i neravna, ali Isus je već njome prošao i Njegova su stopala ugazila oštro trnje da bi učinio naš put lakšim. Svaki teret koji smo pozvani ponijeti i On je sâm nosio.

Premda se uznio na Nebo u Božju nazočnost dijeleći prijestolje svemira, Isus nije ništa izgubio od svoje suosjećajne naravi. Danas je isto nježno, suosjećajno srce otvoreno za sve patnje čovječanstva. Ruka koja je bila probodena, danas je ispružena da mnogo obilnije blagoslovi Njegov narod koji je na svijetu. “One sigurno neće nigda propasti i nitko ih neće oteti iz moje ruke.” (Ivan 10,28) Duša koja se predala Kristu u Njegovim je očima dragocjenija od cijeloga svijeta. Spasitelj bi prošao kroz samrtne muke na Golgoti da bi samo jedan čovjek mogao biti spašen za Njegovo kraljevstvo. On nikada neće napustiti čovjeka za koga je umro. Ako Ga Njegovi sljedbenici ne odluče napustiti, On će ih čvrsto držati. (Isusov život, str. 395,396)