Događaj za doručkom

6. 09. 2015.

“Dajite, pa će vam se davati: dobra, zbijena, stresena i preobilna mjera iskrenut će vam se u skut, jer će vam se mjeriti mjerom kojom mjerite.” (Luka 6,38)

U svibnju 2011. posjetio sam okrug Newcastle u Južnoj Africi i odsjeo u prenoćištu Cannon Lodge. Ujutro za doručkom primijetio sam čovjeka kako gleda televiziju. Izgledao je uznemiren zbog vijesti o radnicima koji s transparentima prosvjeduju protiv okružnih vlasti. “Što je to s ovim ljudima?” rekao je. “Njima je potreban Gospodin.”
Osjećajući da mi se pruža prilika, stupio sam u razgovor s tim čovjekom. Nakon kraćeg razgovora rekao sam mu da imam dobru knjigu za njega. Kad sam otišao po knjigu, zaustavila su me još dvojica muškaraca rekavši mi da su čuli naš razgovor i da bi i oni željeli knjigu. Tako sam dao svakome od njih po jednu knjigu When God Said Remember (Kada je Bog rekao “Sjeti se”).
Kad sam se vratio u blagovaonicu da dam knjigu prvom muškarcu, on je razgovarao s indijskim bračnim parom. I njima sam dao knjige. Žena koja je posluživala doručak također je zatražila primjerak. Zatim se vratila i zatražila još pet primjeraka za svoje suradnike.
Mjesec dana poslije posjetio sam ponovno taj isti hostel. Upitao sam Thuli, ženu koja me je posluživala, je li pročitala knjigu. Rekla je da nije, ali da njezina suradnica, po imenu Precious, ima pismo za mene. Pozvala je Precious, koja je došla i dala mi pismo od svoje majke Fundy.
Bio sam vrlo iznenađen kad sam pročitao pismo: “Želim iskoristiti ovu priliku da vam se zahvalim iako me ne poznajete. Božje djelo je nevjerojatno.” Zatim mi je ta žena pisala o tome kako se molila i plakala cijelog dana sve do ponoći tražeći usmjerenje od Gospodina. Rekla je kako je zatim u njezino srce ušao mir. Već sutradan joj je Precious donijela knjigu od mene.
Fundy je pročitala cijelu knjigu i već sljedeće subote otišla u adventističku crkvu u Newcastleu. Danas je ona aktivna, živa vjernica te crkve.
Vjerojatno nikada neću vidjeti neke druge ljude kojima sam dao knjigu, ali znam da knjige koje sam im dao sadrže Božju istinu. Ako ih ljudi pročitaju i uzmu njihove poruke k srcu, srest ćemo se na Nebu.
M. Francis, Južna Afrika