Došao je čas da se proslavi Krist u sekularnoj Europi

Vijesti 3. 08. 2012.

Dvadeset i šestero mladih iz Hrvatske posjetilo je GYC Europe — kongres mladih adventista iz Europe i svijeta posvećenih oživljavanju duha reformacije.

Deset godina nakon prvog kongresa GYC-a (Generacije mladih za Krista) održanog u SAD-u, ovaj “grassroots” pokret, koji vode mladi vjernici Adventističke crkve uz duhovnu potporu pastorâ i podršku ASI-ja, prošlog mjeseca je u suradnji s Austrijskom unijom po prvi puta održao takav kongres u Europi, na temu “Došao je čas” (Ivan 12,23). Od 20. do 24. Srpnja je Design Center, glavni kongresni centar grada Linza, bio mjesto susreta za više od 1300 mladih adventista iz 47 zemalja Europe i svijeta, uključujući 26 mladih adventista iz Hrvatske i predsjednika Hrvatske konferencije Zlatka Musije, koji im se pridružio u ponedjeljak.

Posjetitelji su, uz simultani prijevod na sve veće europske jezike, imali priliku čuti nadahnjujuće jutarnje i večernje propovijedi od govornika kao što su Mark Finley i David Asscherick, koji su pred mlade iznosili blago vječnog Evanđelja (Otkrivenje 14,6) koje nam je kao adventistima povjereno da ga dijelimo s drugima u ovo vrijeme – trostruku anđeosku vijest s Kristom u središtu. Kako bi stekli jasnije razumijevanje te vijesti, ali i primili praktičnu evanđeosku obuku za dosezanje i službu drugima, mladi su tijekom dana imali priliku sudjelovati na seminarima i radionicama koje su obuhvaćale šest velikih tema: osobni evangelizam, javni evangelizam, zdravstveni evangelizam, leadership, posebna adventna poruka i dosezanje muslimana (sve ih je moguće poslušati na: gycweb.org/resources/). Govornici na tim seminarima bili su raznovrsni – od pastora, evanđelista i misionara, preko teologa, profesora i dekana adventističkih učilišta, do divizijskih vođa i mladih laika.

Blagoslovi ovog kongresa pokazivali su se mnogostruko i između programa, u međusobnom povezivanju, upoznavanju, razgovorima, razmjenjivanju iskustava i ideja, pa i zajedničkoj molitvi i pjesmi s ljudima raznih nacionalnosti i jezika, koji su imali priliku osjetiti da su jedan narod u Kristu. Od sada će imati jaču svijest o tome da nisu samo dio svoje mjesne crkve, već i članovi velikog adventnog pokreta u Europi i Adventističke crkve u svijetu. To iskustvo je pojačala i izložba na kojoj su brojne crkvene i potporne službe predstavljale svoje proizvode i raznovrsne načine na koje šire Radosnu vijest, kao i prilike i mogućnosti za mlade da se uključe. Tako su i hrvatski sudionici imali štand nazvan “Tit u Dalmaciju” (2. Timoteju 4,10), na kojem su u ime Hrvatske konferencije predstavljali Dalmaciju kao misijsko polje u posebnom fokusu, pozivajući prisutne da pomognu i sudjeluju na koji god način mogu u širenju vječnog Evanđelja u tom području Europe, makar i samo molitvom.

U subotu popodne su sudionici kongresa išli u temeljito organiziran misijski pothvat kroz grad Linz (s 188.000 stanovnika). Mladi misionari – oni iskusni, ali i potpuni početnici – išli su u paru s govornikom njemačkog jezika od vrata do vrata po Linzu te su u ovom izazovnom radu podijelili sveukupno 7.186 traktata GLOW, 1.284 knjiga (od toga 340 Velikih borbi) i ispuniti 786 anketa o religijskim stavovima građana, zaprimivši 72 zahtjeva za osobno proučavanje Biblije. Nakon ohrabrujuće misijske akcije, vođe GYC-a su na posljepodevnom bogoslužju intervjuirali vođe Odjela mladeži Transeuropske i Euroafričke divizije Paula Tompkinsa i Stephana Sigga, koji su se zajedno s njima na koljenima molili za uspjeh Adventističke crkve, posebno mladih vjernika, u ispunjavanju njezine misije. Iz Generalne konferencije sudjelovali su Robert Costa i William Fagal (pomoćni ravnatelj Ostavštine Ellen G. White), koji su održali i seminare. Predsjednik Generalne konferencije Crkve adventista sedmog dana, Ted Wilson, obratio se mladima preko skypea, što je obradovalo okupljene.

Razlažući o tome kako je Europa u povijesti imala ključnu ulogu u reformaciji kršćanstva, govornici su uputili izravne pozive mladima da sudjeluju u ponovnom oživljavanju tog duha i obnavljanju apostolske crkve te na taj način budu oruđa preko kojih će Bog dovršiti svoje djelo na Zemlji i okončati veliku borbu. Mnogi mladi su javno pokazali svoju odluku, istupajući naprijed u odgovoru na pozive govornika, uključujući i vrlo konkretan poziv da jednu godinu odvoje za službu u jednoj od europskih zemalja. Sebastien Braxton, koji je govorio na posljednjem skupu – bogoslužju predanja i posvećenja – ukazao je na to da sve europske zemlje trebaju svoje vlastite govornike i pozvao mlade da se posvete propovijedanju Evanđelja u svojoj vlastitoj zemlji, na što su mnogi mladi odgovorili, uključujući i mlade adventiste iz Hrvatske. Mladi koji su sudjelovali na GYC-u Europe uvjereni su da Europa nakon tog kongresa više neće biti ista – da je došlo vrijeme da se Sin Čovječji proslavi kroz njihove živote diljem europskog kontinenta.

Za više informacija posjetite službenu web (gyceurope.org) i facebook stranicu (www.facebook.com/GYCEurope) ili pišite na e-mail za Hrvatsku: hr.gyc@europe.com.

Matija Kovačević, ambasador GYC-a Europea za Hrvatsku

 

[divider scroll_text=””]

Mladi iz Hrvatske o tome što ih se najviše dojmilo na GYC Europeu

 

Dojčin Živadinović, doktorand na Sveučilištu Andrews:

[quote align=”center” color=”#999999″]
“Najviše me se dojmila prisutnost Svetog Duha koji je prebivao s nama tijekom sva četiri dana. Misijska akcija je definitivno bila najteža u kojoj sam ikada sudjelovao u životu i treba puno više molitve, posta i rada, rada i rada da Evanđelje još više osvoji Austriju. Izgleda da je Linz teško polje za rad od kuće do kuće, ali smo bili blagoslovljeni s nekoliko kontakata s ljudima i knjigama koje smo podijelili. Molimo se da sve te tisuće knjiga koje smo neumornim naporima podijelili po kućama u Linzu budu na blagoslov. Radionica za dosezanje muslimana bila je odlična i naučili smo puno toga. Imam osjećaj da će mi to znanje trebati jednoga dana u radu s djecom Abrahamovom od majki Keture i Hagare. Nadam se sljedećem GYC-u Europe!”
[/quote]
Marko Suzić, student teologije na Adventističkom teološkom fakultetu u Maruševcu:
[quote align=”center” color=”#999999″]
GYC mi je baš trebao u ovom trenutku. Upoznao sam ljude iz Nizozemske, Portugala, Njemačke, Engleske… Definitivno vrhunac GYC-a je za mene bio kada smo jedna djevojka iz Njemačke i ja išli od vrata do vrata – neprocjenjivo iskustvo. Dali smo ljudima tri knjige Velika borba i pnekoliko drugih knjiga. Slava Bogu!”
[/quote]  

Estera Trešek, zamjenica ravnatelja križevačkog doma zdravlja:
[quote align=”center” color=”#999999″]
“Vrijeme provedeno na GYC-u  Europe za mene je bilo posebno blagoslovljeno. Osjetila se snažna prisutnost Svetog Duha među sudionicima. Posebno me se dojmilo kako mladi ljudi donose odluke da svoj život potpuno predaju Bogu u službu. Staviti cijelog sebe Bogu na raspolaganje najbolja je odluka koju čovjek može donijeti! Radujem se sljedećem GYC-u!”
[/quote]