Druga prilika

4. 10. 2015.

“Iz daljine mu se Jahve ukaza: ‘Ljubavlju vječnom ljubim te, zato ti sačuvah milost.’” (Jeremija 31,3)

Kasno jedne noći, iako već umorni i gladni, moj suradnik i ja odlučili smo pokucati na još jedna vrata. Tako smo naišli na mladu ženu koja se zvala Linda. Nije izgledala kao osoba koja bi bila zainteresirana za bilo što duhovno, ali nas je pozvala unutra.
Kad smo ušli u njezin stan, objasnio sam joj što radimo u njezinom kraju i pokazao joj jednu od naših zdravstvenih knjiga. Činilo se da joj se svidjela, pa sam joj pokazao knjigu God’s Answers to Your Questions (Božji odgovori na vaša pitanja). Lice joj je na to poprimilo ljutit izraz i brzo je rekla da ne vjeruje u Boga i da ne želi moju knjigu o Bogu. Promrmljala je nešto o tome kako joj je otac ubijen i kako ne može razumjeti zašto Bog — ako postoji — dopušta da se događaju takve stvari.
Tijekom godina naučio sam pozorno slušati. Nije uvijek važno ono što je rečeno, već katkad baš ono što je promrmljano ili što je ostalo neizrečeno. Stupio sam na rizično područje i upitao: “Ako Bog postoji, zar Ga ne biste željeli upitati zašto je dopustio da vaš otac pogine? Ova knjiga može odgovoriti na vaše pitanje.” Odbila je knjigu pa smo nastavili razgovor. Nakon nekog vremena odlučila je kupiti zdravstvenu knjigu. Kad se vratila iz druge sobe s novcem, moj suradnik ju je upitao je li doista čvrsto odlučila da ne kupi knjigu God’s Answers. Vidjeli smo da se u sebi bori, ali je odlučno odbila.
Kad je došlo vrijeme da odemo, osjetio sam da trebam predložiti Lindi da se pomolimo s njom. Znao sam da živi ispraznim životom i da su joj potrebni utjeha i blagoslov od Boga. Rekao sam joj: “Znam da ne vjerujete u Boga, ali bih li se ipak smio pomoliti za vas?” Osmjehnula se rekavši mi da mogu raditi što god hoću. Pomolio sam se za njezino zdravlje, njezine potrebe i njezinu budućnost. Bila je to jednostavna molitva, ali kad sam završio, primijetio sam suze u njezinim očima. Bila je tiha dok smo se spremali na odlazak. Zatim je pogledala prema meni i rekla: “Johne, mislim da ću ipak uzeti knjigu God’s Answers. Spremna sam dati Bogu drugu priliku.”
Ima mnogo ljudi oko nas poput Linde kojima treba pružiti mogućnost da daju Bogu drugu priliku. Oni su prazni, ali ne znaju kome bi se obratili. Linda je ispunjavala svoje dane pušenjem, pijenjem i nemoralnim aktivnostima. Ipak, znala je da joj nešto nedostaje. Bog nas želi upotrijebiti da dopremo do drugih. Stavimo se Njemu na raspolaganje.
Jonathan Zita, Kanada