Druga strana blagog Isusa

23. 07. 2022.

“Kad se sutradan rano vraćao u grad, ogladnje. Opazi smokvu kraj puta i priđe, ali kako na njoj ne nađe ništa, osim lišća, prokle je: ‘Nikada više ne bilo na tebi roda!’ I smokva se smjesta osuši.” (Matej 21,18.19)

Na prvi pogled izgleda neobično što se usporedba o smokvi nalazi odmah nakon čišćenja hrama. Međutim, taj redoslijed nije slučajan. To postaje posebno jasno u Evanđelju po Marku, u kojem je usporedba o smokvi podijeljena na dva dijela (Marko 11,12-14 i 20-24), dok se čišćenje hrama nalazi između njih (redci 15-19).

Viktor Antiohijski (V. st.) jasno je uočio tu povezanost u najstarijem tumačenju Evanđelja po Marku. Prema Viktoru, sušenje smokvinog stabla bilo je živa pouka u kojoj je Isus “pomoću smokve objavio sud koji se trebao obrušiti na Jeruzalem”.

U ovom kontekstu usahla smokva upućuje na hram i njegov propust u pripremi židovskog naroda za otkupiteljsko djelo budućeg Mesije. Usprkos svemu što je Bog pokušavao učiniti preko hrama za svoj narod, on nije donio rod. I kao što stablo koje ne obavlja svoju ulogu i ne donosi rod biva posječeno, tako će biti i s hramom.

Prema analogiji, usporedba o neplodnoj smokvi upućuje brojne pouke svim revnim vjernicima i svim vjerskim ustanovama koje odlikuje davanje obećanja, ali ne i njihovo ispunjavanje, ispovijedanje vjere, ali ne i pokazivanje vjere na djelu. Bilo da je u pitanju židovski narod, židovski vođe ili obični kršćani, Isus u evanđeljima dosljedno tvrdi da izvanjsko ispovijedanje vjere nije dovoljno. “Prepoznat ćete ih po njihovim rodovima.” (Matej 7,20) “Svako stablo, ako ne rađa dobrim rodom, siječe se i baca u oganj.” (redak 19)

Postalo je popularno da se kršćani pozivaju na Isusovu i Očevu blagost i dobrotu do te mjere da isključuju “Janjetovu srdžbu” (Otkrivenje 6,16). Jasna je činjenica da Bog ljubavi poziva svoju djecu da se probude prije nego što bude prekasno. Bog ljubavi na kraju će okončati vladavinu grijeha i stvoriti novo Nebo i novu Zemlju.

I kao što je Isus sudio neplodnoj smokvi, tako će jednoga dana suditi svijetu. Nitko u čitavoj Bibliji nije o sudu rekao više od Isusa.

Danas je dobar trenutak da ispitamo svoje rađanje roda. Budimo iskreni! Je li u mojem životu sve prividno i izvanjsko ili se u njemu uočava određena dubina i svakidašnji rezultati utjecaja Evanđelja?

 

Preporučujemo: