Drugi Adam

30. 12. 2023.

“Prvi je čovjek od zemlje — zemljan; drugi je čovjek s neba.” (1. Korinćanima 15,47)

Kada Spasitelj udijeli svoj mir nekoj duši, njezino srce bit će u savršenom skladu s Božjom riječju, jer se Duh i Riječ slažu. Gospodin uzdiže svoju Riječ u svim svojim postupcima prema ljudima. To je Njegova volja, Njegov glas koji im se otkriva, jer On nema nikakvu novu volju, nikakvu novu istinu, osim svoje Riječi koju otkriva svojoj djeci. Ako, dakle, steknete neko lijepo iskustvo koje nije u skladu s izraženim smjernicama iz Božje riječi, trebate posumnjati u njega; jer njegovo podrijetlo nije odozgo. Kristov mir nastupa upoznavanjem s Isusom koga Biblija otkriva.

Ako se sreća traži iz nekog drugog izvora a ne iz božanskog, ona će biti isto tako promjenjiva kao što se promjenjive okolnosti mogu mijenjati. Ali je Kristov mir stalan i trajan. On ne ovisi ni o kakvim okolnostima u životu, o količini svjetovnih dobara ili broja zemaljskih prijatelja. Krist je izvor žive vode, a sreća i mir koje dobivamo od Njega nikada neće iznevjeriti, jer je On izvor života. Oni koji se uzdaju u Njega mogu reći: “Bog nam je zaklon i utvrda, pomoćnik spreman u nevolji. Stoga, ne bojmo se kad se ljulja zemlja, kad se bregovi ruše u more.” (Psalam 46,2.3)

418

Mi imamo razloga da neprestano zahvaljujemo Bogu zato što je Krist, svojom savršenom poslušnošću, ponovno stekao Nebo koje je Adam izgubio svojom neposlušnošću. Adam je sagriješio, a Adamovi sinovi dijele njegovu krivnju i njezine posljedice; ali Isus je uzeo Adamovu krivnju i sva Adamova djeca koja dođu Kristu, drugom Adamu, mogu izbjeći kaznu za prijestup. Isus je ponovno stekao Nebo za nas položivši ispit koji Adam nije položio, jer je On bio savršeno poslušan Zakonu i svi oni koji pravilno shvaćaju plan spasenja uvidjet će da se ne mogu spasiti ako nastave kršiti Božje svete propise. Oni moraju prestati kršiti Zakon, moraju se osloniti na Božja obećanja koja su nam Kristovim zaslugama postala dostupna. (Faith and Works, str. 88,89)

Za razmišljanje: Još jedna godina je došla i prošla. Jesam li spremniji za susret s Isusom nego na kraju prošle godine?