Dužnosnici Adventističke crkve pozivaju na jedinstvo u Kristu

Vijesti 31. 08. 2012.

Dužnosnici Generalne konferencije Kršćanske adventističke crkve izdali su “poziv na jedinstvo u Kristu”, pozivajući izborne unije konferencija na izbjegavanje “jednostranosti” u odlučivanju o pravilu rukopoloženja. Izjava su izdali odbornici Adventističke crkve u svijetu i trinaest predsjednika divizija.

Pozivajući na jednostranost kao “velikog protivnika jedinstva Tijela Kristova”, izjava uključuje izravan odgovor na odluku donesenu 29. srpnja na izvanrednoj saborskoj sjednici Kolumbijske unije konferencija, prema kojoj se rukopoloženje pastora obavlja “bez obzira na spol”.

U priopćenju se navodi kako saborska sjednica Kolumbijske unije konferencija “nije bila u skladu s Radnim pravilnikom Generalne konferencije — skupom odluka svjetskog vodstva koje određuju radne postupke i odnose koji se primjenjuju na sve organizacije. Jednako tako nije u skladu s odlukama iz 1990. i 1995. donesenim na zasjedanju Generalne konferencije, a koje se odnose na praksu rukopoloženja”.

Štoviše, dužnosnici Generalne konferencije upućuju na to da odluka Kolumbijske unije konferencija može dovesti do određenih posljedica. “Odluka donesena od strane Kolumbijske unije konferencija predstavlja ozbiljnu prijetnju jedinstvu Adventističke crkve širom svijeta, te će stoga Izvršni odbor Generalne konferencije na svom sljedećem sastanku u listopadu 2012. pažljivo razmotriti ovu situaciju i odlučiti kako će na nju odgovoriti”, navodi se u priopćenju.

U zaključku crkveni čelnici pozivaju na suzdržanost. “Službenici Generalne konferencije i predsjednici divizija ponovno mole sve entitete, organizacije i pojedince, uključujući i Kolumbijsku uniju konferencija, da se suzdrže od neovisnih i jednostranih odluka i provedbi aktivnosti po pitanjima vezanim uz rukopoloženje pastora, i usmjere svoju energiju i kreativnosti na poticanje snažnih razgovora o uspostavljenim načinima kako Crkva treba prepoznati i potvrditi duhovne darove u životu vjernika.”

Uz ovu izjavu crkveni vođe su obećali “važan prateći dokument, formiran kao niz pitanja i odgovora o ključnim pretpostavkama i tvrdnje i o povijesnim pozadinama o kojima se raspravljalo na nedavnoj izbornoj sjednici Kolumbijske unije konferencija i značajnim komunikacijama”.

Organizirana 1863. godine, Generalna konferencija Kršćanske adventističke crkve je vodeće upravno tijelo za 17  milijuna vjernika Adventističke crkve koji djeluju u više od 203 zemlje svijeta. Sjedište tvrtke je u Silver Springu, Maryland, Sjedinjene Američke Države.