Photo by Nitish Kadam on Unsplash
Photo by Nitish Kadam on Unsplash

Dva sna u Angoli

Iskustva 3. 03. 2023.

Svaki put kad bi išao u crkvu, mali William Frederico João Lumbo kao da je čuo propovjednika kako govori istu rečenicu. Veliki propovjednik stajao je za propovjedaonicom u crkvi u Angoli. Podigao je ruku u zrak i zagrmio: “Oni koji ne žive da bi služili Bogu, nisu dostojni života!”

Propovjednikove riječi ostavile su snažan dojam na njegov mladi um. No, isto takav dojam ostavio je i svijet izvan crkve, te je on odlučio da će radije plesati nego ići u crkvu. S četrnaest godina osnovao je plesnu skupinu i nastupao na zabavama i školskim događanjima u glavnom gradu Angole, Luandi.

Iako je William uživao u plesu, činilo se da nešto nije u redu. Osjetio je prazninu u duši i sjetio se riječi propovjednika: “Oni koji ne žive da bi služili Bogu, nisu dostojni života.”

Radost plesanja je nestala, a William je počeo pušiti i piti. Ali osjećao se sve praznije. Jednog se dana očajnički pomolio Bogu: “Ne živim da bih Ti služio i nisam dostojan živjeti. Pomozi mi!”

Ubrzo nakon molitve, prijatelj je Williamu dao memorijsku karticu s propovijedi na njoj. William je želio tu memorijsku karticu jer je na njoj prijatelj također spremio video kako pleše.

Propovijed je dirnula Williamovo srce. Pao je na koljena i zamolio za oprost. Odlučio je otići u crkvu. Sve su crkve u Angoli bile zatvorene zbog bolesti COVID-19, a William je završio u adventističkoj kućnoj crkvi.

Williama je čekalo veliko iznenađenje. Vođa kućne crkve, Filipe, imao je dva sna o Williamu tijekom protekle dvije noći. U prvom snu Filipe je stajao kraj velikog stabla i u ruci je držao malu granu. Trebao je nekako spojiti granu sa stablom kako bi mogla ponovno rasti. U drugom snu Filipe je stajao pored velike rijeke. Mala rijeka je tekla pored velike rijeke, a Felipe je trebao nekako spojiti malu rijeku s velikom rijekom.

“Ti si mala grana koju treba povezati s velikim stablom”, rekao je Filipe Williamu. “Veliko drvo je Isus. On je Drvo života. Ti si mala rijeka, a velika Rijeka je Isus. Moraš biti povezan s Isusom, koji je Rijeka života.”

William je jedva mogao vjerovati svojim ušima. “Isus želi da budem povezan s Njim?!” čudio se.

Dok je William slavio Boga u kućnoj crkvi, mir i radost počeli su ispunjavati prazninu u njegovu srcu. Odlučio je biti povezan samo s Isusom.

Danas William ne može biti sretniji. Živi samo da služi Bogu.

Ovo misijsko iskustvo oslikava cilj duhovnog rasta br. 5 Strateškog plana Crkve adventista sedmog dana “Ja ću ići”: “Poučiti pojedince i obitelji da žive životom ispunjenim Duhom.” Pročitajte više na: IWillGo2020.org.

Pisac: Andrew McChesney