Dvije vrste tame

13. 10. 2022.

“Od šestoga do devetoga sata nastade tama po svoj zemlji. Oko devetog sata povika Isus jakim glasom: ‘Eli, Eli! Lema sabakthani’ — a to znači: Bože moj, Bože moj! Zašto si me ostavio?” (Matej 27,45.46)

Vrijeme sporo prolazi na križu. Marko kaže da su Rimljani prikovali Isusa na križ u treći sat ili oko devet sati. Umro je u devetom satu ili oko petnaest sati. Šest kratkih sati onima koji su uživali u životu, ali šest sati koji su izgledali kao vječnost onome tko je visio na križu. Ako vam je teško zamisliti kako je to izgledalo, pokušajte si zamisliti šestosatnu operaciju nekoliko osjetljivih dijelova tijela istodobno, bez anestezije. Ali čak i tada ne biste si mogli dočarati bol raspeća. Čak su i snažni ljudi vapili za smrću — za bilo čim što je moglo ukloniti neprestane bolove.

Isusova smrt brzo je nastupila. Nakon samo šest sati. Mnogi su visjeli na križu danima prije nego što su dočekali milost smrti. Biblija kaže da je na polovini tih šest sati “nastala tama po svoj zemlji”. To nije bila pomrčina. Pisci evanđelja ne objašnjavaju što je izazvalo tamu. Jednostavno su zabilježili činjenicu da je tama tri duga sata obavila Jeruzalem.

Tri evanđelja bilježe da je tama ostavila snažan dojam na prisutne. Možemo samo zamisliti muk koji je zavladao među mnoštvom koje se rugalo. Tama usred dana bila je dovoljna da one koji su joj svjedočili ispuni neizrecivim strahom. Nešto se događalo dok je Isus visio na križu, ali nisu znali što.

Međutim, tama nije vladala samo u prirodi. Ona je ispunila i Kristovu dušu. Jer u deveti sat zavapio je: “Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio!” (Marko 15,34)

Tama koja je obavila Isusa još je nevjerojatnija od one koja je prekrila zemlju. Njegov život nije bio lak. On se morao suočiti s mržnjom i odbacivanjem na svakom koraku tijekom svoje službe. Ipak, bio je ispunjen radošću i pozitivnim stavom. Izvor te radosti bio je duboko uvjerenje da nikada nije sâm. “Ja i Otac jedno smo.” “Ja sam u Ocu i Otac je u meni.” “Ja nisam sam, Otac je sa mnom.” Bez obzira na vanjske okolnosti, Isus je znao da na Njemu počiva Očev osmijeh. A sada? Tama!

 

Preporučujemo: