Emanuel pruža spasenje

Duhovnost 24. 12. 2020.

Zašto je Isus došao na Zemlju da bude “s nama”?

Prvo, došao je da ponovno uspostavi vlast koju je Adam izgubio (Rimljanima 5,12.15). Isusovu kraljevsku stranu (kao onoga koji ima vlast) nakratko možemo vidjeti u trenutku kada je izazvao oduševljenje mnoštva (5000 ljudi željelo Ga je okruniti za kralja) i kada su djeca pjevala: “Hosana” (oblik hvale koji se upućivao spasitelju naroda od neprijatelja). Isusovu vlast također zapažamo u Njegovom odnosu prema djelima stvaranja, u Njegovoj sposobnosti da slomljena ljudska bića ponovno obnovi u cjelovita bića (na primjer u slučaju čovjeka koji je rođen slijep i žene koja je dvanaest godina bolovala od krvarenja) i Njegovoj sili nad prirodom, kada je utišao oluju i naredio vjetrovima i valovima da se umire.

Drugo, donio je sud i došao je uništiti đavolja djela (Ivan 9,39; 1. Ivanova 3,8). Koliko se često pitamo zašto zlo napreduje? Isus se bavi pitanjem nepravde i uvjerava nas da je kraj blizu. Demoni su priznali da Isus ima vlast nad njima. Često su naglas otkrivali Njegovu narav, katkad i prije nego što ju je Isus bio spreman otkriti. On je pružao mir osobama opsjednutim demonima i vraćao im razum u trenucima kada su drugi bježali od straha.

Treće, Isus je došao na ovaj svijet da nađe i spasi što je izgubljeno (Luka 19,10) i da uzme čovjekove grijehe (Ivan 1,29). Postao je u svemu sličan nama da bi mogao biti vjeran Veliki svećenik i vratiti nas Bogu (Hebrejima 2,17). “Rješavanje pitanja grijeha, spašavanje ljudskog roda, izlijevanje milosti na čovjeka, pružanje oprosta, opravdanja i slave — sve ovo je bio cilj Saveza od početka, sada ispunjenog u Isusu Kristu.” (N. T. Wright, Justification: God’s Plan and Paul’s Vision)

Konačno, Isus nam je došao pokazati kakav je Bog, nama i čitavom svemiru otkriti kakav je Njegov pravi karakter (Ivan 14,9).

David Tasker