Europski kongres mladih adventista u Novom Sadu ostavio je utjecaj na društvenu zajednicu i osnažio vjeru

Vijesti 9. 08. 2013.

Mladi adventisti sedmog dana prošlog tjedna su raščistili zrak na Trgu slobode u Novom Sadu, pitajući prolaznike žele li zamijeniti svoju cigaretu za komad lubenice ili neko drugo osvježavajuće voće tog vrućeg ljetnog dana.

Slika: Paneuropski kongres mladih adventista pod geslom “Sila Jednoga” privukao je tisuće mladih iz cijele Europe u Srbiju na slavljenje Isusa — središta adventističke vjere. [fotografija: Corrado Cozzi]

Benjamin Zihlman i Reimo Butscher iz Švicarske izrazili su iznenađenje kad je većina građana bila voljna zamijeniti ne samo svoje zapaljene cigarete, nego i čitav paket cigareta. Neki su otišli i korak dalje, rekavši kako imaju želju potpuno prestati pušiti i razmijenili su kontakte s mladim volonterima.

Zihlman i Butscher s jednim parom planiraju ostati povezani preko Facebooka, gdje će im nuditi daljnju potporu u njihovim naporima za prestanak pušenja.

Ovaj događaj dosezanja bio je jedan od šest aktivnosti u gradu koje su poduzeli mladi u Srbiji na Paneuropskom kongresu adventističke mladeži pod geslom “Sila Jednoga”. Mladi adventisti su također očistili smeće uz obale Dunava, oličili dječja igrališta u nekim mjesnim osnovnim školama i darovali krv. Drugi su pak dijelili poklon vrećice s knjigama poput Darovite ruke dr. Bena Carsona.

“Prednost je gledati mlade kako ‘Silu Jednoga’ pronose ljudima kroz praktično kršćanstvo i dijeljenje Evanđelja”, rekao je Janos Kovacs-Biro, vođa Odjela za evangelizam pri Transeuropskoj diviziji Adventističke crkve.

Uz pomaganje prolaznicima da pobijede ovisnost, mladi adventisti su u sportskom centru SPENS čuli i poruku o suočavanju sa svojim vlastitim borbama kroz propovijed adventističkog evanđelista Davida Asschericka.

Slika: Sudionica kongresa “Sila Jednoga“ nudi komad lubenice prolaznicima na Trgu slobode u Novom Sadu. Ovi napori su pomogli podizanju svijesti o prednostima zdravog načina življenja.

Asscherick je podsjetio slušatelje od oko 3.000 mladih adventista da je rast u Kristu “hod, a ne skok. Potrebno je vrijeme”.

“Mnogima od nas rečeno je da je borba loša, ali ako se u svojem kršćanskom iskustvu borite, ako vam nije lako naučiti hodati s Kristom, to znači da plivate protiv svojih prirodnih sklonosti i sklonosti svijeta”, rekao je Asscherick, dodajući da je ključ kršćanskog rasta to da “nastavimo ustajati”.

Matthew Gamble, pastor adventističke crkve Elmshaven u St. Heleni u Kaliforniji, također je gradio na poruci duhovnog rasta.

“Neki ljudi vjeruju da moraju pobijediti grijeh prije nego što će ih Krist prihvatiti. To nije Evanđelje. Evanđelje Isusa Krista je ovo: Idete na Nebo zbog onog što je Krist učinio, zbog onoga što sada čini i zbog onoga što će nastaviti činiti.”

Asscherick i Gamble su također vodili i neke od sedamnaest radionica tijekom kongresa. U radionici “Misijski životni stil”, Asscherick je naglasio važnost čuvanja duhovnog i tjelesnog zdravlja u kristocentričnom životu usredotočenom na misiju.

Slika: Mladi volonter boji opremu igrališta jedne osnovne škole u Novom Sadu. To je bila jedna od šest aktivnosti dosezanja mjesne zajednice koju su provodili mladi u gradu tijekom kongresa “Sila Jednoga”. 

“To je za mene bila poruka koja mijenja život”, rekla je Elycia Martins iz Australije. Elycia nije bila jedina osoba koja je za ovaj kongres doputovala na europski kontinent. Dva posjetitelja iz Papua Nove Gvineje putovala su 87 sati i na svom putu prošli kroz sedam država. Na kongresu je bilo zastupljeno 45 europskih zemalja.

Za vođe adventističke mladeži u Europi ovaj je kongres veliki pomak. Crkveni vođe su pokušale organizirati kongres mladih u Srbiji još 1990-ih godina, ali tada je politička nestabilnost na tom području osujetila njihove napore.

Mladi na kongresu su ovaj puta podsjećani na to kako odnos s Bogom može dovesti trajnu stabilnost u njihove živote.

“Ako je ovaj kongres motivirao mlade da pronađu Krista ili nastave u kršćanskom poslanju, mislim da je njegov glavni cilj postignut”, rekao je Stefan Sigg, vođa Odjela mladeži pri Intereuropskoj diviziji Adventističke crkve.