izdvojeno-slider

Evanđeoski plamen na Biblijskoj konferenciji

BIBLIJSKA KONFERENCIJA U ZAGREBU 2017.

 

Snažna osobna iskustva, poslanje današnje Crkve, svevremenska biblijska načela i njihova primjena u današnjici bile su teme kojima su nadahnuti gostujući govornici zaokupili pozornost i zapalili evanđeoski plamen u srcima sudionika Biblijske konferencije.

 

U organizaciji Kršćanske adventističke crkve u Republici Hrvatskoj i Biblijskog istraživačkog instituta Generalne konferencije Kršćanske adventističke crkve u Sjedinjenim Američkim Državama održana je Biblijska konferencija u Zagrebu. Tri dana, od 10. do 12. ožujka, oko tri stotine sudionika ove konferencije bili su s lakoćom prikovani za svoja mjesta u velikoj dvorani središnje Kršćanske adventističke crkve u Zagrebu na Prilazu Gjure Deželića 77.

Od 10 do 20 sati smjenjivali su se poznati, stručni i nadahnuti adventistički govornici: dr. Joseph S. Kidder, profesor na adventističkom Sveučilištu Andrews; dr. Roy Gane, također profesor na adventističkom Sveučilištu Andrews; dr. Elias Brasil de Souza, ravnatelj Biblijskog istraživačkog instituta Generalne konferencije; i dr. Artur Stele, dopredsjednik Generalne konferencije Kršćanske adventističke crkve. Svojim predavanjima i seminarima govornici su oduševili mnoštvo zainteresiranih vjernika gladnih duhovne poruke koja će ih pokrenuti na odaniji vjernički život, veće poznavanje Biblije i učinkovitije kršćansko djelovanje u društvu.

Okupljeni su doputovali iz Albanije, Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i iz mnogih gradove Hrvatske. Među njima su rame uz rame bili vjernici i pastori, vođe iz uprava i ustanova, mladi i stariji, žene i muškarci. Bez puno reklama, nagovaranja i uvjeravanja da bi ovakva konferencija mogla biti korisna i blagoslovljena, svi sudionici su bili iskreno privučeni porukama i sadržajem konferencije koja je, po svemu sudeći, nadmašila njihova očekivanja. Tome je svakako pridonio Božji Duh koji je progovarao kroz četiri gostujuća govornika na primjeren, umjeren, nadahnut, poticajan i stručan način.

Program je bio doista bogat. Održano je trinaest različitih seminara i dvije propovijedi. Seminari su odgovarali na pitanja: Kako biti učinkoviti evangelizator koji ispunjava Kristov nalog o širenju evanđeoske poruke svijetu? Kako razumjeti i uskladiti Božju ljubav i Zakon? Kako pravilno tumačiti biblijski tekst koristeći se hermeneutičkim pravilima? Kako primijeniti biblijske zakone u svakodnevnom životu, posebice kad su u pitanju današnji izazovi u društvu i kršćanskim zajednicama, kao i druga važna pitanja i teme. Uz to su govornici iznijeli više snažnih osobnih životnih iskustava. U tome se posebno istaknuo dr. Joseph S. Kidder koji je iznosio svoja čudesna iskustva iz mladosti i obraćenja u Iraku, zemlje iz koje potječe, u kojoj nije bilo nimalo lako obratiti se na kršćanstvo.

Dr. Kidder autor je brojnih članaka i knjiga duhovnog sadržaja koje su se posljednjih godina prevodile i objavljivale ne samo u Hrvatskoj nego i u zemljama okruženja te su se oduševljeni čitatelji i odlučili doći na ovu konferenciju kako bi uživo vidjeli i upoznali pisca koji ih je toliko oduševio iskustvima o kojima su čitali u njegovim knjigama. Susret s njim nije ih razočarao već ih je oduševio i produbio uvjerenje da se Božji Duh očituje u ljudima koji su doživjeli duboka iskustva s Bogom.

U više navrata dr. Kidder je na kraju svojih izlaganja pozivao pred govornicu sudionike konferencije koji žele donijeti nove dobre duhovne odluke u svojem životu. U tim dirljivim trenucima mnogi su izišli naprijed, sudjelujući u molitvama i pjesmama predaje svojeg života Spasitelju Isusu Kristu i poslanju na koje On poziva svoje sljedbenike.

U određeno vrijeme bilo je i prilika za postavljanje pitanja na koja su govornici odgovarali trudeći se da razjasne ono što je dovodilo u nedoumicu pojedince koji su ih postavljali. Nije izostalo niti vrijeme slavljenja i pjevanja i molitava koje su prethodile svim seminarima.

Među sudionicima konferencije stvorilo se zajedništvo, ničim umjetnim i izvanjskim poticano. Svi su na sličan način doživjeli duhovne poruke koje su zapalile evanđeoski plamen u njihovim srcima te su u međusobnim razgovarima govorili o potrebi za promjenom osobnog života i djelovanja u crkvama. To zajedništvo i druženje prenoslio se i na zajedničko blagovanje obroka u crkvenim pomoćnim prostorima, koje su priredile domaće vjernice iz crkve Zagreb 1 na čelu s Ljubicom Klačmer.

Prijateljstvo i bliskost koje se stvorilo među sudionicima konferencije i gostujućim govornicima dosegnulo je vrhunac kada su se glavni domaći organizatori ovog događaja, predsjednik Jadranske unije Drago Mojzeš, predsjednik Hrvatske konferencije Neven Klačmer i blagajnik unije Nebojša Milovanović opraštali s govornicima i darivali ih za uspomenu s takozvanim pametnim kišobranima, jedinstvenim proizvodom iz Hrvatske.

Cijelu Biblijsku konferenciju tim Studija Glas nade izravno je prenosio na: www.adventisti.org a na službenom Facebook profilu Kršćanske adventističke crkve zainteresirani su s brojnim fotografijama i pozivima bili poticani da gledaju ove izravne prijenose. Svi seminari i propovijedi su snimljeni i dostupni na službenoj internet stranici crkve www.adventisti.hr. Odjel komunikacija i medija izvijestio je o ovom događaju druge medije, a sa svojim timom TVGN-a priredio je reportažu o Biblijskoj konferfenciji intervjuirajući sudionike i govornike konferencije za emisiju POČETAK u petak koja će biti na programu TVGN-a u petak 31. ožujka na već poznatoj internet stranici glasnade.org ili kasnije na YouTube kanalu Studija Glas Nade.

 

Darko Kovačević, tajnik komunikacija i medija Jadranske unije Kršćanske adventističke crkve


Komentiraj