Festival zdravlja u Puli

Adventpress 7. 06. 2024.

Pod pokroviteljstvom Hrvatske konferencije Kršćanske adventističke crkve, i uz potporu adventističke crkve u Puli, suradnici Centra za savjetovanje i podršku Helping hand — Ruka podrške, priredili su trodnevni Festival zdravlja, događaj koji je trajao od 31. svibnja do 2. lipnja u novootvorenom poduzetničkom centru Cooworking Pula. Cilj priredbe bilo je promicanje važnosti cjelovitog zdravlja kao jedne od glavnih vrijednosti. To smo ostvarili uz potporu pastora i voditelja Zdravstvenog odjela pri Hrvatskoj konferenciji, Miše Havrana, uz požrtvovni rad pastorice Dorotee Relić i voditeljice centra dr. sc. Lidije Godine, kao suradnika savjetovališta i neumorne skupine vjernika pulske crkve. Vrhunac tog događaja je bio doprinos gostiju, mr. sc. Dragana Ivanova, dr. med., nutricionistice Željke Kunuš-Ajum i pastora Vlade Havrana, voditelja Zdravstvenog odjela iz Srbije.

Festival je započeo u petak ujutro, uspješnom akcijom na pulskoj tržnici u povodu Svjetskog dana nepušenja. Domaći volonteri i gosti mjerili su kapacitet pluća, krvni tlak i razinu šećera u krvi, pod vodstvom pastora Miše Havrana. Bilo je pravo zadovoljstvo gledati Puljane kako strpljivo čekaju svoj red, razgovaraju s ljubaznim volonterima i dr. Draganom Ivanovim i dr. Zlatkom Pavlovićem, uzimajući pritom časopis Život i zdravlje, čiju je podjelu predvodio urednik dr. Miroslav Đidara. Tijekom te akcije oko dvije stotine građana Pule posjetilo je naš izložbeni prostor.

Posjet Hrvatskom radiju i televiziji u Puli bio je još jedan dio prvog dana, a dr. Ivanov, dr. sc. Lidija Godina, voditeljica Centra za savjetovanje i podršku, te pastor Miroslav Lorencin imali su priliku u gotovo 45-minutnoj emisiji podijeliti informacije o uslugama Savjetovališta i o Festivalu zdravlja. Dr. Ivanov je svojim odgovorima i iskustvima iz rada oduševio voditeljicu programa i slušatelje. Kraći intervju su dr. Ivanov i dr. sc. Godina imali i u Radio Maestralu. Po povratnoj informaciji koju smo dobili od nekolicine slušatelja i posjetitelja savjetovališta, emisije su vrlo dobro primljene.

Središte Festivala bile su prezentacije gostiju govornika koji su svojim znanjem, toplinom i neposrednošću oduševili stotinjak prisutnih. Plenarni govornik bio je profesor dr. Ivanov, koji je zbog dugotrajnog liječničkog iskustva i iskustva korištenja zdrave biljne prehrane te osobitog terapijskog protokola pobudio zanimanje svih prisutnih na promjenu načina prehrane koja ima moć regenerirati naša tijela i um. Naglasio je da “mnogo puta, kako bismo preživjeli, moramo započeti postupak promjene i regeneracije”. Poruka je bila: “Ponekad se moramo osloboditi stečenih starih navika i običaja iz prošlosti. Jedino oslobođeni bremena prošlosti možemo iskoristiti vrijeme sadašnjosti.” S usmjerenjem na post ili autofagiju, dr. Ivanov je naglasio kako poboljšanje načina života, pored utjecaja na naše tjelesno zdravlje, ima izravni učinak na rad našeg mozga. Zaključio je kako “mozak utječe na naše ponašanje, ali i naše ponašanje utječe na rad mozga”.  Pored dobro primljenih predavanja, dr. Ivanov je spremno razgovarao s pojedincima koji su tražili savjete o osobnim zdravstvenim problemima.

Nutricionistica Željka Kunuš-Ajum je iz svojeg bogatog iskustva govorila o dvije aktualne teme. Najprije o pravilima za različite spolove kod primjene autofagije. Bilo je zanimljivo zapaziti kako svi sa zanimanjem prate poruke vezane za učinak hormona na žene i na muškarce. Razgovor o čimbenicima kod antikancerogene prehrane izazvao je slično zanimanje. Toplina predavačice i enciklopedijsko teorijsko i praktično znanje oduševili su sve prisutne, što je potaknulo molbe za njezin povratak u Pulu u nekoj novoj takvoj priredbi.

Pastor i motivacijski govornik Vlado Havran svojim je znanjem i izvrsnom retorikom upotpunio holistički pristup Festivala zdravlja. Prezentacije koje su znalački obradile formulu za sretan život, kao i fenomen slobodne volje, dale su odgovore na neka ključna životna pitanja, dok su istodobno potaknule prisutne na razmišljanje. Riječi Helen Keller, koje je pastor Havran podijelio s prisutnima, naglasile su jednu od ključnih misli ne samo njegovih prezentacija, već i cijele priredbe: “Mnogi imaju pogrešnu zamisao o tome što čini pravu sreću. Ona se ne postiže udovoljavanjem samom sebi, nego posvećenošću uzvišenom cilju.” Važnost tog uzvišenog cilja bila je zajednička svim govornicima, koji su u svojim prezentacijama skretali pozornost na Stvoritelja i Njegovu ulogu u našim životima. Usklađenost govornika došla je do punog izražaja tijekom zadnjeg predavanja, kad su govornici podijelili zaključne misli i davali odgovore na pitanja prisutnih. Ozračje je bilo upotpunjeno predivnom glazbom u izvedbi profesorice Zvjezdane Šušljić, koja je, kao i ostali gosti, stigla posebno za tu prigodu. Zdrave zakuske tijekom sva tri dana doprinijele su druženju, stvaranju novih prijateljstava, toplini i odlukama na promjene.

Tokom trodnevnog zbivanja prisutni su davali vrlo pozitivne osvrte na cijeli događaj — usmeno, na listićima za vrednovanje i kasnije svojim porukama. Komentirali su jasnoću predstavljanja, stručnost govornika, pozitivno i toplo ozračje i međuljudske odnose te organizaciju. Osoba koja je došla izdaleka, opisala je svoje iskustvo s festivala: “Zaista sam počašćena i zahvalna za svaki pogled i usmjerenu pažnju. … Vrhunski događaj koji je, po meni, zaslužio da se javno prikaže. Sve je bilo na visokoj razini.” Gotovo na svakom vrednovanju prisutni su rekli da bi željeli mnogo više takvih događaja. Naša je želja i molitva da uz Božju pomoć, koju smo primali tijekom ostvarivanja tog događaja, Festival zdravlja i slične priredbe postanu tradicija koju ćemo njegovati.

Lidija Godina