Financijska kriza u Europi odražava se na planirane aktivnosti crkve

31. 01. 2011.

krizaUz nezaposlenost članova i smanjivanje prinosa desetine, Crkva u Europi bori se s globalnom financijskom krizom.
Osobito je pogođena Crkva u Grčkoj, španjolskoj i Portugalu – zemaljama čije su stope nezaposlenosti među najvišima u Europi i gdje je financijska kriza bila posebno izražena. Većina protestantskih denominacija prisiljena je izvršiti prilagodbe, u smislu “kako napraviti isti opseg posla s manje sredstava?”

“S vjerom u Gospodina našega Isusa Krista radili smo najbolje što se može”, rekao je Apostolos Maglis, predsjednik adventističke crkve u Grčkoj. Naravno već uočavamo dužničku krizu koja se odražava i na crkveno tijelo. Također očekujemo da će se posljedice krize prenijeti i u 2011.

Budući da je prošle godine primila pomoć od Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, Grčka je uvela niz mjera štednje kojima će značajno pokušati smanjiti javni deficit. Misijsko područje Grčke sastoji se od 10 crkava u kojima su evidentna negativna ekomomska previranja koja utječu na crkvu kroz različite načine. To uključuje smanjenje desetine s 20% minusom koncem 2010. u odnosu na prethodno razdoblje 2009., ovo se desilo po prvi puta u desetljeću, izvjestio je Maglis putem e-maila.

Misija očekuje daljnji pad prihoda u 2011.čak i do 35% posto. Gospodarski izazovi predstavljaju još jednu prepreku adventističkoj crkvi u ovom dijelu svijeta. Evangeliziranje je već odranije suočeno sa mnoštvom zapreka. Između ostalih poprilično nesklon i dominantan stav pravoslavne crkve ali i nemogućnosti obavljanja javnih vjerskih programa. “Mnogi članovi Crkve ostali su bez posla i trenutno su nezaposleni”, rekao je Maglis, to ih spriječava plaćati najamninu stana kao i kupnju osnovnih potrepština. Nekoliko crkava prikupljaju i distribuiraju hranu pojedincima u potrebi, no na žalost , to nije dovoljno.” Nedavno smo pokrenuli dva programa kao potporu evangeliziranju, prvi je seminar vjernicima- kako biti misionar na poslu, a drugi, praktična pomoć članovima “, kako i oni mogu dovesti prijatelja Isusu.” Ove aktivnosti rezultirale su rekordnim brojem od 56 krštenih osoba u proteklih godinu dana tako da je trenutno članstvo u misiji negdje oko 570 vjernika. Planirane aktivnosti kao i planovi krštenja za ovu godinu svakako će biti s umanjeniim novčanim fondovima.

Dužnosnici španjolske i portugalske Unije izjavljuju da se suočavaju sa sličnim problemima, koji nisu ograničeni samo na adventističku crkvu u Europi. Crkva u Sjeverno američkoj diviziji izviještava o blagom ali konstantnom opadanju desetine u 2008. i 2009., a ovaj pad posljedica je složene američke ekonomske situacije. Ekonomska situacija u španjolskoj isto tako vrlo je nezavidna – stopa nezaposlenosti druga je najveća u Europi, s 3 milijuna nezaposlenih. Takva situacija adventističku crkvu u španjolskoj dovela je u tešku poziciju već od 2008, rekao je Juan Andres Prieto , unijski blagajnik.

“Situacija koja pogađa društvo reflektira se i na crkvu”, izjavio je Prieto, navodeći primjer 60-70 članova crkve koji su ostali bez posla.

Od studenog 2008, Unija je prekinula praksu pružanja financijske pomoći novosnovanim grupama za najam prostora, kazao je, te je čak smanjena i povremena pomoć osnovnim zajednica. Novčana primanja unijskih službenika biti će „zamrznuta“ do nekih boljih vremena. U rješavanju nastalih problema, Unija je predložila dobrovoljni program s kojim će se uz smanjenje pastorskih primanja od 2% osnovati rezervni fond za potporu članovima Crkve koji su u potrebi.

U sličnoj situaciji našli su se i portugalski crkveni vođe upravo stoga je vrlo teško pokretati osnivanje novih zajednica izjavio je Rui Dias Filipe, rizničar portugalske Unije crkava. Na žalost trenutna nezaposlenost je oko 10 posto, rekao je on. “Velike poteškoće vidim u potrebama članova naše zajednice”, koje prevazilaze naše mogućnosti proizašle iz financijske krize. “Njihove potrebe puno su veće u odnosu na normalno stanje.”

Dias je na kraju dodao, “mi ovisimo o Božjoj dobroti i Njegovom vodstvu”.

Broj crkava i vjernika:

Portugal – 97 crkava; vjernika – 9.322

španjolska – 105 crkava; vjernika – 15 254

Grčka – 10 crkava; vjernika – 570

news.adventist.org