Gladnima i žednima

5. 11. 2013.

“Blago žednima i gladnima pravednosti, jer će se nasititi!” (Matej 5,6)

O, kada biste mogli shvatiti kakve bogate zalihe milosti i sile čekaju da ih zatražite! Oni koji su gladni i žedni pravednosti, nasitit će se i napojiti! Mi moramo pokazivati veću vjeru dok tražimo od Boga sve potrebne blagoslove. (5T 17)
Snaga koja se stječe u molitvi Bogu, zajedno s osobnim naporima da um postane promišljen i oprezan, priprema čovjeka za obavljanje svakidašnjih dužnosti i pomaže mu da zadrži mirnoću u svim okolnostima bez obzira na to koliko bile teške. Kušnje kojima smo svakoga dana izloženi čine molitvu nužnom. Da bi nas Božja sila mogla vjerom održati, naše misli moraju se neprestano uzdizati Bogu u tihoj molitvi za pomoć, za svjetlo, za snagu, za znanje. Međutim, misli i molitva ne mogu zamijeniti ozbiljno i vjerno korištenje vremena. I rad i molitva imaju svoje nezaobilazno mjesto u usavršavanju kršćanskog karaktera.
Mi moramo živjeti životom misli i životom akcije, tihe molitve i marljivog rada. … Bog zahtijeva od nas da budemo živa poslanica koju poznaju i čitaju svi ljudi. Duša koja se obraća Bogu u svakidašnjoj iskrenoj molitvi tražeći snagu, pomoć i silu, imat će plemenite težnje, jasno razumijevanje istine i dužnosti, uzvišene ciljeve svojega djelovanja i bit će stalno gladna i žedna pravednosti. (4T 459,460)
Slabosti ljudske naravi trebamo shvatiti i vidjeti gdje čovjek griješi u svojoj samodovoljnosti. I tada ćemo biti puni želje da budemo upravo ono što Bog želi da budemo — neporočni, plemeniti i posvećeni. Bit ćemo gladni i žedni Kristove pravednosti. Sličnost Bogu bit će jedina težnja naše duše. To je bila i želja koja je ispunjavala Henokovo srce. Čitamo da je on hodio s Bogom. On je s određenom namjerom proučavao Božji karakter. Nije sam sebi obilježavao put ili provodio svoju volju. … Trudio se da sebe usuglasi s božanskim likom. (1BC 1087)
Nema nikakvog izgovora za odustajanje od borbe ili malodušnost, jer se sva obećanja o nebeskoj milosti odnose na one koji su gladni i žedni pravde. Jačina težnje prikazana glađu i žeđu jamči da će željena potpora biti dana. (7T 213)