Glavna uloga ključa

14. 11. 2022.

“Pavao, sluga Isusa Krista, pozvan za apostola, određen za Evanđelje Božje, koje je Bog unaprijed obećao po svojim prorocima u Svetim pismima o svome Sinu, koji je, po tijelu, rođen od potomstva Davidova, a koji se uskrsnućem od mrtvih — po Duhu Svetom — pokazao kao Sin Božji, sa svom vlašću: Isus Krist, naš Gospodin, po kome smo i mi primili milost i apostolstvo.” (Rimljanima 1,1-5)

Danas se želimo usredotočiti na riječi: “… koji se uskrsnućem od mrtvih — po Duhu Svetom — pokazao kao sin Božji, sa svom vlašću.” Treći i četvrti redak parafraziranog engleskog prijevoda Biblije Message može biti od pomoći: “Njegovo podrijetlo od Davida ukorjenjuje Ga u povijesti; Njegov jedinstveni identitet kao Sina Božjega otkriven je posredovanjem Duha kada je Isus uskrsnuo iz mrtvih pokazavši se kao Mesija, naš Učitelj.”

Da je Isus došao na Zemlju i samo živio dobrim (čak i savršenim) životom i umro nasilnom smrću, bio bi samo još jedna plemenita i hrabra osoba. Ali bio bi i dalje mrtav kao i ostali.

Radosna se vijest, podsjeća nas Pavao, ne odnosi samo na još jednog dobrog čovjeka koji je doživio nepravedan kraj. Naprotiv, Njegovo uskrsnuće pokazuje da je On moćan Božji Sin. Radosna je vijest da Isus živi da bi nastavio svoje djelo za one koji Ga prihvaćaju. Stoga Njegovo uskrsnuće stoji kao središte Pavlove evanđeoske poruke. “Prije tog događaja”, ističe Anders Nygren, Isus “je bio Božji Sin u slabosti i poniznosti. Uskrsnućem postao je Božji Sin u sili.”

Kristovo uskrsnuće, kao što sam napomenuo, povijesna je prekretnica. Bez njega kršćanstvo ne bi postojalo. Završilo bi u palestinskom grobu zajedno s nekoliko uplašenih učenika koji pokušavaju sačuvati živo sjećanje na Isusa iz Nazareta dok konačno ne umru ili ne odustanu jer ih je nadvladalo obeshrabrenje. William Barclay na dobrom je putu kada tvrdi: “Jedno je sigurno — da Isus nije uskrsnuo iz mrtvih, mi nikada ne bismo čuli za Njega.”

Međutim, Isus je uskrsnuo. I ta jedna činjenica preobrazila je i osnažila Njegove sljedbenike. On je pobijedio smrt. I na duge staze ta pobjeda označava kraj same smrti. Uskrsnuće je uzvišena pobjeda Boga Oca i Isusa nad Sotonom i moći i silom smrti. Pokazuje da Bog drži sve u svojim rukama.

Bez uskrsnuća kršćanstvo ne bi imalo što ponuditi svijetu osim nekoliko lijepih misli. Ali s uskrsnućem je darovana sila učenicima i nada izgubljenom i napaćenom svijetu. Slavimo Boga što je Isus uskrsnuo!

 

Preporučujemo: