Gospel ansambl Agape u Beogradu

Adventpress 25. 10. 2023.

Četrdesetu obljetnicu svojeg postojanja, pjevanja i propovijedanja Evanđelja kroz glazbu, zagrebački Gospel ansambl Agape obilježio je nizom nastupa u svojoj domovini, i posebnim nastupom u Beogradu. Te subote, 7. listopada 2023. godine, Darko Kovačević i članovi tog sastava bili su gosti najveće adventističke crkve u Srbiji. S obzirom da radi i kao pastor, Darko je tijekom prijepodnevnog bogoslužja održao propovijed, na temu razočaranja. Razočaranje pogađa i vjernike, jednako kao i ljude kojima je teže povjerovati u postojanje Boga ljubavi i pravde, milosti i istine. Iako smo i na samom bogoslužju imali priliku čuti nekoliko pjesama, ono najbolje nas je čekalo u subotu uvečer, kad su održali svoj cjelovečernji rođendanski koncert. Kao što smo pročitali u “životopisu” te glazbene skupine, ona je amaterske naravi, ali možemo reći: profesionalne razine.

Doista, Agape je u proteklih četrdeset godina održao stotine i stotine koncerata, tisuće pojedinačnih nastupa u gradovima širom svijeta te mnoga gostovanja na televiziji i radiju. S obzirom da je oko osamdeset posto njihovih koncerata humanitarne naravi, iskoristili smo priliku da to učinimo i u Beogradu. Tako je njihov koncert nosio geslo “Svi trebaju ljubav”, i prikupljala su se novčana sredstva za potrebe beskućnika ili osoba u okolnostima beskućništva, kojih je u Beogradu više od 5.000. Sav prikupljeni novac (1.300 eura) usmjeren je Humanitarnoj organizaciji Adra Srbija, a namijenjen je zadovoljavanju najhitnijih potreba takvih ljudi u predstojećem zimskom razdoblju, kad će im trebati obuća, odjeća, da ne spominjemo i poseban urgentni centar.

Kao domaći gost, u dijelu koncerta nastupila je i glazbena skupina Vesnik, osnovana 2006. godine, s nekoliko vlastitih autorskih pjesama. Kao i mnogi drugi izvođači nastali u okviru Adventističke crkve na našim prostorima, Vesnik je u Gospel ansamblu Agape pronašao nadahnuće i poticaj da izvode duhovnu glazbu i priređuju nastupe i  koncerte na slavu Bogu, a ljudima na blagoslov.

Kao što i sâm naziv Gospel skupine Agape glasi, ljubav je bila ono što smo slušali tijekom izvođenja duhovnih pjesama, u čemu smo sudjelovali i što smo i sami poželjeli postati nakon što se koncert završio. Dragi Agapovci, čestitamo vam četrdeseti rođendan! Ovo pišem u ime svih onih koji su, poput mene, odrastali uz vaše pjesme; u njima smo nalazili nadu i ohrabrenje na svojem duhovnom putu. Želimo vam još mnogo godina postojanja, sviranja, pjevanja i prenošenja najvažnije poruke ljubavi koja potječe iz samog Evanđelja — od Isusa Krista.

Želimir Stanić