Glazba

Gospel ansambl Agape započeo niz slavljeničkih koncerata

U subotu uvečer, 29. rujna 2012. godine, pred ispunjenom dvoranom Kršćanske adventističke crkve u Zagrebu na Prilazu Gjure Deželića s tristotinjak posjetitelja, Gospel ansambl Agape započeo je slavljenički niz koncerata u povodu tridesete obljetnice neprestanog pjevanja na slavu Bogu. Kako je istaknula voditeljica koncerta Ljiljana Njegač na samom otvorenju koncerta, taj je koncert razultat tridesetogodišnjeg rada Gospel ansambla Agape iz Zagreba koji njeguje duhovnu gospel glazbu različitih stilova i njome slavi Boga. Nastupali su u mnogim zemljama regije i šire, sve do Sjedinjenih Američkih Država, za različite potrebe — od mnogih humanitarnih do prigoda kad su slavili Božje ime na koncertima, u različitim svečanostima i na bogoslužjima.

U svom pozdravnom govoru u drugom dijelu koncerta, pastor crkve u kojoj se održavao koncert, Neven Klačmer, zaželio je dobrodošlicu sastavu koji je prije skoro trideset godina, točnije 1983. godine, ponikao baš iz ove mjesne crkve i pošao na svoje glazbeno putovanje po cijelom svijetu, ali i često nastupao u svojoj crkvi gdje je i danas rado pozivan te prema svojim mogućnostima pomaže u različitim misijskim aktivnostima. Pastor je iskoristio priliku i najavio događaje koji slijede nakon ovog koncerta među mnogim aktivnostima ove crkvene zajednice.

Koncert se sastojao od dobro poznatih pjesama koje je tijekom tri desetljeća izvodio ovaj sastav, ali i od nekih novih glazbenih brojeva. Posebna prednost bila je upoznati podmlađeni sastav Agape s nova četiri člana, od toga dvije solistice, koje su dale svježinu poznatim pjesmama iz repertoara sastava te se svrstali u red od šezdesetak pjevača koji su dosad prošli kroz Agape u tri desetljeća djelovanja. Pjesme su izvođene accapella i uz klavirsku pratnju prof. Lidije Đidare iz Varaždina, Andrije Kovačevića na saksofonu i klavirista Želimira Panića kao glazbenog gosta. Kroz koncert i poruke pjesama prisutne je vodio voditelj ovog ansambla, Darko Kovačević, koji je povezavši poruke pjesama želio prisutnim slušateljima, od kojih su mnogi po prvi puta došli u Adventističku crkvu, ukazati na Isusa Krista kao Onoga koji je svojim životom i žrtvom za nas pokazao što znači pravi smisao grčke riječi agape (božanska ljubav) te da u teškim vremenima u kakvima živimo jedino Isus može dati utjehu i pravi smisao života.

Koncert je potrajao nešto manje od dva sata, sniman je s tri kamere i prenošen preko interneta, a reakcije slušateljstva bile su više nego pozitivne. Mnogi su pri izlazu izrazili svoje pohvale što se u Adventističkoj crkvi njeguje glazba koja nosi snažne poruke utjehe, nade i ljubavi, te da je potrebno više ovakvih pozitivnih događaja u društvenoj svakodnevici našega grada i naše zemlje. Gospel ansambl Agape iz Zagreba kreće dalje na svoje glazbeno putovanje, šireći svoju poruku ljubavi — poruku o Kristu — diljem Hrvatske i još dalje, jer ljubav ne poznaje granice.

Neven Klačmer