Gospel udružio glazbenike u dobru

Glazba 27. 06. 2014.

Na Konservatoriju za glasbo in balet u Ljubljani na humanitarnoj priredbi nazvanoj Gospel d.d, 23. lipnja 2014. udružili su glasove domaći izvođači gospela s gostom iz Amerike. Nuška Drašček, gospel zbor Bee Geesus, vokalna skupina 4Given i Wintley Phipps, koji je više puta nominiran za glazbenu nagradu Grammy, odličnim su izvedbama gospel pjesama i spirituala pomogli u prikupljanju novčanih sredstava za projekt “Napunimo Sloveniju sretnom djecom” (Napolnimo Slovenijo s srečnimi otroki) Humanitarne organizacije ADRA Slovenija.

Slušateljstvu u punoj dvorani konzervatorija obratili su se pravobraniteljica za ljudska prava Vlasta Nussdorfer i Vlado Hebar, ravnatelj Osnovne škole Miklavž kod Ormoža, kao predstavnik jedne od osnovnih škola koje su sudjelovale u projektu. Pravobraniteljica je izrazila svoje zadovoljstvo sudjelujem u takvom programu, što je rado činila i na prijašnjim koncertima Gospel d.d. kao predsjednica Belega obroča (Bijelog obruča) — društva za pomoć žrtvama kaznenih djela. U govoru je naglasila da se u svom radu sve više susreće s ravnateljima škola koji pokušavaju pomoći djeci socijalno ugroženih obitelji u plaćanju izvanškolskih obveza. Za to da se u ova krizna vremena omogući sudjelovanje svim učenicima u ktivnostima poput taborovanja i školama u prirodi zauzeo se i Hebar. “Zahvalni smo što možemo biti dio projekta ‘Napunimo Sloveniju sretnom djecom’ jer smo pomoću Humanitarne organizacije ADRA Slovenija omogućili svim našim učenicima sudjelovanje u školi u prirodi i još mnogim drugim aktivnostima u kojima učenici stječu puno novih spoznaja — uz to što nam je ADRA dala smjernice kako ubuduće prikupiti novac za školski fond”, objasnio je ravnatelj.

Posebna točka koncerta bio je nastup ujedinjenog dječjeg zbora osnovnih škola koje su sudjelovale u projektu i zbora Bee Geesus, u kojoj su uspješno izveli pjesmu “Shalom, My Friend” u glazbenom aranžmanu Mateja Virtiča. Korisnice humanitarnih sredstava su škole iz Mozirja, Kozjeg, Izole, Murske Sobote, Miklavža pri Ormožu, Genterovaca, Radlja ob Dravi, Pernice pri Mariboru i Šmarja pri Jelšah.

Glavni gost večeri Wintley Phipps u svom je programu otpjevao više poznatih spirituala i gospel pjesama. Publiku je oduševljavao ne samo svojim vokalnim sposobnostima, koje je imao prilike predstaviti šestorici posljednjih predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, papi Ivanu Pavlu II., Majci Terezi, Nelsonu Mandeli, Rosi Parks — te među mnogim ostalima i zatvorenicima najvećeg slovenskog zatvora u Dobu — već i zanimljivim anegdotama iz svojega života. Upozorio je i na ozbiljnije teme poput trgovine ljudima i kriminala među mladima. Sa ženom Lindom, koja ga prati na turneji, izrazio su oduševljenje kvalitetom glazbenika koji su sudjelovali u koncertu. Prava poslastica za nazočne bile su završne pjesme “Amen” i “We Shall Overcome” u kojima su se udružili svi izvođači i slušatelji.

Patricija Virtič