Gospodin života

4. 10. 2023.

“A ovo je to svjedočanstvo: Bog nam je dao život vječni, i taj je život u njegovu Sinu.” (1. Ivanova 5,11)

Božanski Vinogradar zasadio je plemeniti trs na brežuljcima Palestine. Međutim, izraelski narod prezreo je ovaj korijen božanskog podrijetla. U gnjevu su Ga bacili preko zidova vinograda; oštetili su Ga i izgazili nogama misleći da su Ga zauvijek uništili. Vinogradar je uklonio slomljeni trs i sakrio ga od njihovih pogleda. Ponovno ga je posadio, ali tako da za njih više nije bio vidljiv. Loze su prelazile preko zida i mogle su se pricijepiti mladice, ali sam trs ostao je izvan domašaja ljudi koji mu više nisu mogli nauditi.

Na ovaj svijet, zamračen sjenkama grijeha, tuge i smrti, došao je Božji Sin obasjavši ga oprostom, mirom i besmrtnim životom. “Jer kao što Otac ima život u sebi, tako je i Sinu dao da ima život u sebi.” (Ivan 5,26) Međutim, svijet je mrzio Krista zato što je Njegova savršena čistoća bila u suprotnosti s njihovom pokvarenošću. Odbacili su i razapeli Gospodina života. Bog Ga je podigao iz mrtvih i sakrio od pogleda smrtnika; ali On je još uvijek Spasitelj ljudskog roda. On je još uvijek Trs, izvor i davatelj duhovnog života. I dalje milost, snaga i spasenje proistječu iz Njegove punine. Iako je sam Trs nevidljiv, njegove loze se mogu vidjeti. Iako je Krist sklonjen od ljudskih pogleda, Njegov život i sila pokazuju se u Njegovim sljedbenicima.

Mladice i dalje mogu biti sjedinjene s Trsom. Kao što je loza, bez lišća i beživotna, nacijepljena na živi trs, i vlakno po vlakno, žila po žila, crpi život i snagu iz trsa dok ne propupa, ne procvjeta i ne donese rod, isto tako i grešnik, pokajanjem i vjerom može se povezati s Kristom, postati dionik božanske naravi i riječima i djelima donositi rod svetog života.

Isus je “imao život u sebi” i ovaj život On nesebično daruje dušama koje su mrtve u prijestupima i grijesima. On dijeli s njima svoju čistoću, čast i uzvišenost. “Gledajte koliku nam je ljubav Otac iskazao, da se zovemo djeca Božja. A to i jesmo!” (1. Ivanova 3,1) Beživotna loza, nacijepljena na živi trs, postaje dio trsa. Ona živi dok je spojena s trsom. Tako i kršćanin živi zahvaljujući svojoj zajednici s Kristom. Grešno i ljudsko povezano je sa svetim i božanskim. (Review and Herald, 11. rujna 1883.)

Za razmišljanje: Je li mi netko nekad rekao da je vidio Isusa u meni?