Hrana za dušu

2. 01. 2024.

“Pisano je: ‘Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi Božjoj.’” (Luka 4,4 — Varaždinska Biblija)

Odgoj i obrazovanje ima za cilj pripremiti naše tjelesne, umne i duhovne sposobnosti za što savršenije ispunjavanje svih životnih dužnosti. Snaga, izdržljivost i aktivnost mozga smanjuju se ili povećavaju prema tome kako ih upotrebljavamo. Um trebamo podrediti samosvladavanju kako bi se sve njegove moći skladno razvijale. … Kakvo je duhovno iskustvo nekog čovjeka, vidi se po knjigama koje on čita u slobodno vrijeme. Da bi imali zdrav um i zdrava vjerska načela, mladi trebaju živjeti u vezi s Bogom kroz Njegovu Riječ. Ukazujući nam na put spasenja po Kristu, Biblija je naš vodič k višem i boljem životu. Ona sadrži najzanimljivije i najpoučnije životopise i povijesne opise koji su ikad napisani. Biblija će biti najzanimljivija knjiga onima čija mašta nije pokvarena čitanjem izmišljenih romana.

Biblija je knjiga nad knjigama. Ako ljubite Božju riječ, ako je proučavate kad god vam se pruži prilika kako biste prisvojili njezino bogatstvo i osposobili se za dobra djela, možete biti sigurni da vas Isus privlači k sebi. Nije dovoljno da Bibliju čitamo povremeno ne nastojeći razumjeti Kristove pouke i prilagoditi se Njegovim zahtjevima. U Božjoj riječi nalazi se blago koje se može otkriti samo dubokim kopanjem u rudniku istine.

Tjelesni um odbacuje istinu, dok obraćena duša doživljava divnu promjenu. Knjiga koja je izgledala tako neprivlačna, jer istine koje sadrži svjedoče protiv grešnika, postat će hrana za dušu, radost i utjeha života. Sunce Pravednosti obasjava njezine svete stranice i preko njih Duh Sveti govori duši. …

Uputite sve one koji vole površno štivo da s pozornošću proučavaju najpouzdaniju proročku riječ. Uzmite svoju Bibliju i počnite proučavati svete izvještaje Starog i Novog zavjeta s novim zanimanjem. Što više budete proučavali Bibliju, to će vam ona izgledati ljepša i sve ćete manje težiti za površnim štivom. Prigrlite ovu dragu Knjigu! Ona će vam biti prijatelj i vodič. (Poruke mladima, str. 237,239)