Humanitarna subota na jesenskom saboru u Buzetu

Vijesti 13. 11. 2012.

U subotu 10. studenoga 2012. godine održan je redoviti jesenski sabor Kršćanske adventističke crkve za okružja Rijeka i Pula u Buzetu. Ovogodišnji sabor održan je u Velikoj dvorani Pučkog veleučilišta “Augusta Vivode” U Buzetu. Misao vodilja bila je “Evanđelje u fokusu”. Vjernicima i prijateljima duhovnu poruku ujutro uputio je pastor Branko Bistrović, predsjednik Jadranske unije Kršćanske adventističke crkve. U svom izlaganju Riječi istaknuo je križ kao središte kršćanstva na kojem su se istodobno susreli i milost i pravda. Upravo s takvim uravnoteženim pristupom koje daje evanđeoska poruka isplanirane su i određene praktične akcije pomoći ljudima u potrebi u Buzetu. Predsjednik Hrvatske konferencije pastor Zlatko Musija govorio je o planovima koje crkva ima u Hrvatskoj pod zajedničkim geslom “Evanđelje u fokusu”. Voditelj Izdavačkog odjela crkve Mario Šijan iznio je planove izdavanja novih knjiga, a posebno je najavio novu knjigu dr. Ranka Stefanovića, Otkrivenje Isusa Krista.

U dogovoru s gradonačelnikom grada Buzeta gospodinom Valterom Flegom i Socijalnim vijećem grada isplanirane su smjernice pomoći koje možemo pružiti toga dana osobama kojima je pomoć potrebna. Cijeloga dana bili su postavljeni štandovi u središtu, gdje su medicinske sestre mjerile tlak i šećer u krvi, a liječnici davali zdravstvene savjete. Isto tako moglo se kušati određene pripravke zdrave hrane. Moglo se upisati u besplatnu Zdravstvenu dopisnu školu i Dopisnu biblijsku školu. Dijeljene su pozivnice za humanitarni koncert toga dana. Sve aktivnosti oko štandova organizirao je pastor iz Pule Darko Kovačević.

Posebni doživljaj bio je posjet domu za starije osobe, radost za pedesetak stanovnika doma, ali isto tako na naročiti način pa i s obostranim suzama doživjeli su ovaj posjet i dvadesetak mlađih i starijih osoba koji su donijeli određene poklone starijim osobama u domu. Obradovali su ih s nekoliko duhovnih pjesama, duhovnom porukom iz Biblije i srdačnim razgovorima uz zaključak da to čini dobro i posjećenima i posjetiteljima.

Socijalno vijeće grada Buzeta izabralo je i šest posebno siromašnih obitelji kojima su predani posebno pripremljeni paketi najpotrebnijih namirnica.

Kruna dana bio je humanitarni koncert duhovne glazbe na kojemu su prikupljana sredstva za Klub osoba s mentalnom retardacijom Buzet. Punu veliku dvoranu Pučkog veleučilišta oduševili su sastavi iz Pule, Rijeke i Delnica duhovnim pjesmama i porukama pjesama koje su nas potakle na razmišljanje o našoj vjeri i odnosu prema Bogu koji nas je stvorio. Koncert je vodio novi mladi pastor iz Rijeke Marko Zeko sa suprugom Marinom. Na kraju koncerta predan je prikupljeni novac u iznosu od 11.110,00 kuna voditeljici Kluba gospođi Sanji Pernić.

I dok smo kretali doma autobusima i autima za Pulu odnosno Rijeku, srca su nam bila ispunjena višestrukom radošću zbog sabora i susreta s mnogim poznatim licima, zbog nadahnutih propovijedi koje su u nama proizvele dobre odluke, zbog sudjelovanja u više humanitarnih aktivnosti i pozitivnog razmišljanja da ćemo još više planirati pomoći onima kojima je pomoć potrebna jer je tada u našem životu Evanđelje u fokusu.

Miroslav Lorencin