Humanitarni koncert u Kazalištu Vidra: “Da im bude lakše”

Adventpress 10. 12. 2019.

“Da im bude lakše” geslo je pod kojim je u zagrebačkom Kazalištu Vidra 1. prosinca 2019. godine upriličen humanitarni koncert. Na inicijativu Kršćanske adventističke crkve u Republici Hrvatskoj, a pod pokroviteljstvom Adventističke agencije za pomoć i razvoj ADRA Hrvatska, zagrebački Gospel ansambl Agape održao je pred oduševljenom publikom zapaženi glazbeni program, uz gostujući nastup zbora mladeži i vjernika Kršćanske adventističke crkve Zagreb 1, s Prilaza Gjure Deželića 77 u Zagrebu. Prihod od prodanih ulaznica za ovu adventsku glazbenu večer namijenjen je u humanitarne svrhe s posebnim povodom.

Svemu su prethodili mjeseci postojanja posebnog stana, prihvatilišta za roditelje oboljele djece koja iz raznih krajeva Hrvatske dolaze po zdravstvenu skrb u Dječju bolnicu Zagreb iz Klaićeve ulice. Ovaj stan koji služi kao prihvatilište zamisao je mladeži Kršćanske adventističke crkve iz zagrebačke središnje crkve, koja je prije nešto više od godinu dana počela s akcijom uređenja jednog od službenih stanova Kršćanske adventističke crkve u Republici Hrvatskoj, ustupljenih mladima za tu svrhu. Oni su velikom požrtvovnošću, predanim radom i s ljubavlju uredili taj prostor za prihvat roditelja oboljele djece. Svaka pojedinost u tom stanu s posebnom je pomnjom i ljubavlju uređena i već godinu dana stan služi ovoj plemenitoj svrsi.

Jasno je da stan ima svoje potrebe i troškove, tako da se u ovo blagdansko vrijeme ukazala posebna prilika da pozovemo svakoga tko je otvorena i plemenita srca za ovu vrstu djelovanja, da nazoči humanitarnom koncertu Gospel ansambla Agape.

Da bi se humanitarna akcija provela sukladno zakonima, veliki je trud uložila ADRA Hrvatska na čelu s direktoricom Slavicom Marčeta. Da bi se taj koncert najavio u javnosti, prethodili su dani “proboja” u hrvatski medijski eter, što je uspješno obavio Odjel za odnose s javnošću Kršćanske adventističke crkve u Republici Hrvatskoj i članovi Gospel ansambla Agape na čelu s pastorom Darkom Kovačevićem, voditeljem Odjela. Uslijedila su gostovanja u više emisija na Hrvatskom radiju, Hrvatskoj televiziji, Televiziji Z1, Katoličkom radiju, Radio Sljemenu i slično.

Javnost je bila obaviještena, te je ono što je uslijedilo 1. prosinca na pozornici Kazališta Vidra bilo uživanje u izvedbama iz bogatog glazbenog opusa Gospel Ansambla Agape, uz kvalitetan vlastiti prateći instrumentalni sastav, uz obnovljene aranžmane slušateljima više ili manje poznatih božićnih, crnačkih i duhovnih pjesama, pod stručnim vodstvom prof. Andrije Kovačevića te duhovnim porukama dugogodišnjeg voditelja ansambla i pastora Darka Kovačevića.

Ozračje u dvorani je bilo ugodno i opušteno, a humanitarni povod dao je koncertu posebnu ljepotu. Na koncertu su kao posebni gosti nastupila dva zbora, jedan volontera, a drugi simpatizera i donatora ovog projekta iz mjesne crkve koja je pokrenula i provela ove događaje sa stanom ili prihvatilištem. Svojom izvedbom svi su oduševili prisutne slušatelje.

Program su vodili bračni par Melissa i Robert Malašić, a za lijepo blagdansko uređenje pozornice zaslužna je Snježana Ivanuša. Čitav program je snimljen, tako da će uskoro naći svoje mjesto na YouTube kanalima Glasa nade.

Na samom kraju koncerta, prije posljednje dvije pjesme, direktorica ADRA-e Hrvatska, Slavica Marčeta, izvijestila je slušateljstvo da je tom humanitarnom akcijom prikupljeno 8.000 kuna koje su u međuvremenu uplaćene za održavanje zagrebačkog prihvatilišta.

Neven Klačmer