Humanost, glazba i Radosna vijest u Zadru i Splitu

Glazba 8. 10. 2013.

Obilježavajući 30 godina djelovanja, Gospel ansambl Agape nastupio u humanitarne svrhe na Jadranskoj turneji

U subotu, 28. rujna 2013. godine, u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, na rivi u prekrasnom okružju, zbog čega je ovaj fakultet proglašen jednim od najljepših u svijetu, održan je drugi po redu Kršćanski humanitarni koncert u korist štićenika Doma za odgoj djece i mladeži na Voštarnici u Zadru. U organizaciji ovog događaja udružili su se, kao i prošle godine, pastor Kršćanske adventističke crkve u Zadru Marijan Peršinović, pastor Baptističke crkve Put Nina u Zadru Teofil Mrsić i don Marinko Duvnjak iz Zadarske nadbiskupije Katoličke crkve. Medijski su ovaj događaj poduprli svojim najavama i člancima o koncertu svi značajniji Zadarski mediji i internetski portali.

Cilj ovog koncerta, osim humanitarne pomoći, bio je približiti zadarskoj publici duhovne vrijednosti i poruku Evanđelja kroz kršćansku duhovnu glazbu različitih izričaja u zajedništvu svih ljudi dobre volje. Na početku koncerta nastupili su domaći sastavi iz Zadra, baptistička skupina Svjetionik, Vesna Benić i Josip Segedi te katolička skupina Apostoli krvi Kristove. Nakon njih veći dio koncerta imao je adventistički Gospel ansambl Agape, obilježavajući time i 30. obljetnicu djelovanja poznatim gospel pjesmama iz svog bogatog repertoara i a cappella pjesmama s kojima su nastupali u popularnom televizijskom glazbenom serijalu “Do posljednjeg zbora”, što je publika glasnim pljeskom prepoznala i pozdravila. Prošle godine na prvom takvom koncertu u Zadru nastupio je muški kvartet Gospel ansambla Agape pjevajući crnačke duhovne pjesme.

Na koncertu se slušateljstvu obratila ravnateljica Doma za odgoj djece i mladeži Ljiljana Šarić i pobliže objasnila prilike i potrebe Doma. Uz nju se nazočnima obratio i Kristijan, štićenik doma koji je svojim spontanim govorom zahvalnosti dirnuo srca svih u dvorani. Prilaganjem dragovoljnih novčanih priloga tijekom koncerta skupljeno je 6.000 kuna, što je objavljeno na kraju koncerta uz srdačan pljesak namijenjen štićenicima i djelatnicima Doma i ansamblu Agape koji je oduševio publiku izvedbama svojih pjesama te su domaćini poželjeli ugostiti Agape i iduće godine na ovom sad već tradicionalnom humanitarnom koncertu.

[divider scroll_text=””]

U nedjelju 29. rujna 2013. godine održan je drugi u nizu koncerata Jadranske turneje Gospel ansambla Agape u povodu 30 godina djelovanja u koncertnoj dvorani Časničkog doma Hrvatske vojske u Splitu. Prepoznavši članove ansambla s televizijskih nastupa, publika u dvorani je s nevjericom shvatila da je ovo prvi nastup Gospel ansambla Agape u Splitu nakon 30 godina djelovanja i 400 koncerata u svim većim i manjim gradovima Lijepe naše i mnogim gradovima Europe i svijeta.

Organizator koncerta, Udruga Bolji život iz Kršćanske adventističke crkve u Splitu, prihod s ovog humanitarnog koncerta namijenio je siromašnoj obitelji po preporuci Socijalne skrbi Grada Splita i bolesnoj djeci s Odjela onkologije Splitske bolnice. Prikupljen iznos također je bio oko 6.000 kuna. U ovaj događaj su se također uključili mediji kao što su: Slobodna Dalmacija, Radio Split, Radio Dalmacija i drugi.

Posebno iznenađenje koncerta bilo je sudjelovanje poznatih i popularnih dalmatinskih klapa Cambi i Elektrodalmacije, koji su se rado odazvali za ovu humanu akciju i nastupili kao gosti ansambla Agape. Splićanke i Splićani uživali su u programu koncerta, kako u izvedbama svojih omiljenih klapa tako i u vrhunskoj izvedbi pjesama raznolikog repertoara gospela i crnačkih duhovnih pjesama ansambla Agape i pratećih instrumentalista. Niti na ovom koncertu nisu izostale a cappella izvedbe uz vocal percussion Vanje Popova, što je posebno oduševilo splitsku publiku i podsjetilo ih na televizijske nastupe ansambla Agape. Posebna je atrakcija bio nastup splitskog pijanista Tončija Tranfića koji je pratio na klavijaturama klapu Cambi, a zatim u nekoliko pjesama i ansambl Agape, čiji je član bio za vrijeme svog studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kad je nastupao i na koncertu u Lisinskom uz Revijski orkestar i kamere HRT-a u povodu 25. obljetnice Gospel ansambla Agape.

Osim glazbenog užitka, na koncertu se mogla čuti i riječ ohrabrenja i Radosne vijesti što je posebno dirnulo srca osoba potpomognutih ovom humanitarom akcijom, koje su veći dio koncerta provele sa suzama u očima. Riječ utjehe i nade godila je svima koji su tu večer odlučili provesti na plemeniti način.

Voditelj, domaćin Udruge Bolji život, Vedran Tičić, pozdravio je na početku izvođače i sve nazočne, a na kraju je zahvalio svima na prikupljenom novcu koji će uz ohrabrenje u ovoj izuzetnoj glazbenoj večeri pomoći ublažavanju nevolja onih koji su u potrebi.

Darko Kovačević