Hvala Bogu!

28. 08. 2014.

““Slavit ću ljubav Jahvinu, slavna djela njegova — za sve što nam Jahve učini, za veliku dobrotu domu Izraelovu što nam je iskaza u svojoj samilosti, u obilju svoje ljubavi.”“ (Izaija 63,7)

Kada svijest o Božjoj dobroti neprestano bude osvježavala dušu, to će pokazati izraz mira i radosti na licu. To će se izražavati riječima i djelima. Velikodušni, Sveti Kristov Duh, koji djeluje na srce, učinit će da utjecajem svojeg života obraćamo bližnje Bogu.
Zar nemamo razloga govoriti o Božjoj dobroti, pričati o Njegovoj moći? Kada su prijatelji dobri prema nama, smatramo prednošću da im zahvalimo za njihovu ljubaznost. Koliko bi nam više radosti donosilo da svoju zahvalnost izrazimo Prijatelju od kojeg nam dolazi svaki dobri i savršeni dar? Zato neka se u svakoj crkvi njeguje izražavanje zahvalnosti Bogu. Naučimo svoje usne da hvale Boga u obiteljskom krugu. … Neka naši darovi i prilozi izražavaju našu zahvalnost za prednosti u kojima svakodnevno uživamo. U svemu trebamo pokazivati svoju radost u Gospodinu. …
David izjavljuje: ““Ljubim Jahvu, jer čuje vapaj molitve moje: uho svoje prignu k meni u dan u koji ga zazvah.”“ (Psalam 116,1.2) Božja dobrota, koja Ga navodi da čuje i uslišava naše molitve, nameće nam veliku obvezu da Mu izrazimo svoju zahvalnost za darove koje nam je dao. Trebali bismo hvaliti Boga mnogo više nego što to činimo. Za blagoslove koje primamo kao odgovor na svoje molitve treba odmah zahvaliti. …
Mi ožalošćujemo Kristovog Duha svojim prigovorima, gunđanjem i nezadovoljstvom. Ne bismo smjeli sramotiti Boga svojim žalopojkama zbog nevolja koje nam izgledaju teške. Sve nevolje koje primamo kao odgojno sredstvo donosit će nam radost. Cijeli naš vjerski život postat će tada snažniji, uzvišeniji, plemenitiji, odisat će miomirisom dobrih riječi i djela. (RH, 7. svibnja 1908.)
Neka Božji mir zavlada u vašoj duši. Onda ćete imati snage podnijeti sva stradanja i hvalit ćete Boga što ih imate snage pretrpjeti. Hvalite Gospodina; govorite o Njegovoj dobroti; pričajte o Njegovoj moći! Uljepšajte ozračje koje okružuje vašu dušu. … Hvalite Boga srcem, dušom i glasom, hvalite Onoga koji je zdravlje vašeg cjelokupnog izgleda, vaš Spasitelj i vaš Bog. (YI, 27. prosinca 1900.)