Istinitost, iskrenost, poštenje

30. 09. 2011.

“Ostani vjeran do smrti, i dat ću ti vijenac — život!” (Otkrivenje 2,10)

Sveznajući Bog vidi nedostatke svakoga od nas i sklonosti kojima podliježemo, ali ipak nas podnosi takve kakvi jesmo i sažaljuje se na nas zbog naših slabosti. Od pripadnika svojeg naroda On traži da gaje taj isti duh suosjećajnosti i strpljivosti. Pravi kršćani nikad ne nalaze zadovoljstvo u razotkrivanju nedostataka i slabosti drugih. Oni misle samo o onome što je privlačno i dobro. Svako iznalaženje tuđih pogrešaka i svaka riječ kritike i osude zadaje pravom kršćaninu bol.

Kad bi svi koji tvrde da su kršćani svoje istraživačke sposobnosti, umjesto u iznalaženju tuđih pogrešaka, upotrijebili u otkrivanju svojih nedostataka i nastojanju da se poprave, duhovno stanje u našoj crkvi bilo bi danas znatno zdravije. Neki su pošteni samo onda kad ih to ništa ne stoji; ali kad se neiskrenost bolje isplati, poštenje se zaboravlja. Poštenje i neiskrenost ne mogu istodobno opstati u umu. Ako vlast dobiju istina i poštenje, s vremenom će neiskrenost biti prognana; ili će, ukoliko se gaji neiskrenost, poštenje biti zaboravljeno. Ove dvije suprotnosti se nikad ne mogu složiti, jer nemaju ništa zajedničko; jedna je Baalov prorok, a druga je pravi Božji prorok. Kad one koji su istiniti, iskreni i pošteni Gospodin učini svojim blistavim draguljima, On će na njih gledati s potpunim zadovoljstvom. Za takve anđeli pripremaju krune, i s tih kruna ukrašenih zvijezdama odsjajivat će veličanstvena svjetlost koja zrači od Božjeg prijestolja.

Gospodin ispituje i provjerava svoj narod. U prosuđivanju i osudi svojih karakternih nedostataka možete biti strogi koliko god hoćete; ali prema drugima budite ljubazni i sažaljivi. Pitajte se svakog dana: “Jesam li dosljedan u potpunosti, ili sam neiskren u srcu?” Molite se najusrdnije Gospodinu da vas spasi od svake obmanutosti u tom pogledu. U pitanju su vječni interesi. Dok toliko njih čeznu samo za počastima i prolaznim dobitkom na ovom svijetu, vi, draga moja braćo, usrdno tražite sigurnost u Božjoj ljubavi, vapeći: “Tko će mi pokazati kako da utvrdim svoj poziv i svoj izbor?”

Sotona pomnjivo proučava urođene grijehe ljudi, a zatim započinje svoje djelo, obmanjujući ih i hvatajući ih u zamku. Mi smo okruženi mnogobrojnim kušnjama, ali pobjeda je zajamčena ako se hrabro borimo u Gospodnjim bitkama. Opasnost prijeti svima. Ali ako svojom životnom stazom hodite ponizno i uz molitvu, iz svih iskušenja izići ćete čistiji od zlata, dragocjeniji od zlata ofirskog. Ali ako ostanete bezbrižni i zanemarite molitvu, bit ćete kao zvono koje zvoni ili praporac koji zveči. (Testimonies for the Church, sv. 5, str. 95—98)

Sveznajući Bog vidi nedostatke svakoga od nas i sklonosti kojima podliježemo, ali ipak nas podnosi takve kakvi jesmo i sažaljuje se na nas zbog naših slabosti. Od pripadnika svojeg naroda On traži da gaje taj isti duh suosjećajnosti i strpljivosti. Pravi kršćani nikad ne nalaze zadovoljstvo u razotkrivanju nedostataka i slabosti drugih. Oni misle samo o onome što je privlačno i dobro. Svako iznalaženje tuđih pogrešaka i svaka riječ kritike i osude zadaje pravom kršćaninu bol. Kad bi svi koji tvrde da su kršćani svoje istraživačke sposobnosti, umjesto u iznalaženju tuđih pogrešaka, upotrijebili u otkrivanju svojih nedostataka i nastojanju da se poprave, duhovno stanje u našoj crkvi bilo bi danas znatno zdravije. Neki su pošteni samo onda kad ih to ništa ne stoji; ali kad se neiskrenost bolje isplati, poštenje se zaboravlja. Poštenje i neiskrenost ne mogu istodobno opstati u umu. Ako vlast dobiju istina i poštenje, s vremenom će neiskrenost biti prognana; ili će, ukoliko se gaji neiskrenost, poštenje biti zaboravljeno. Ove dvije suprotnosti se nikad ne mogu složiti, jer nemaju ništa zajedničko; jedna je Baalov prorok, a druga je pravi Božji prorok. Kad one koji su istiniti, iskreni i pošteni Gospodin učini svojim blistavim draguljima, On će na njih gledati s potpunim zadovoljstvom. Za takve anđeli pripremaju krune, i s tih kruna ukrašenih zvijezdama odsjajivat će veličanstvena svjetlost koja zrači od Božjeg prijestolja. Gospodin ispituje i provjerava svoj narod. U prosuđivanju i osudi svojih karakternih nedostataka možete biti strogi koliko god hoćete; ali prema drugima budite ljubazni i sažaljivi. Pitajte se svakog dana: “Jesam li dosljedan u potpunosti, ili sam neiskren u srcu?” Molite se najusrdnije Gospodinu da vas spasi od svake obmanutosti u tom pogledu. U pitanju su vječni interesi. Dok toliko njih čeznu samo za počastima i prolaznim dobitkom na ovom svijetu, vi, draga moja braćo, usrdno tražite sigurnost u Božjoj ljubavi, vapeći: “Tko će mi pokazati kako da utvrdim svoj poziv i svoj izbor?”Sotona pomnjivo proučava urođene grijehe ljudi, a zatim započinje svoje djelo, obmanjujući ih i hvatajući ih u zamku. Mi smo okruženi mnogobrojnim kušnjama, ali pobjeda je zajamčena ako se hrabro borimo u Gospodnjim bitkama. Opasnost prijeti svima. Ali ako svojom životnom stazom hodite ponizno i uz molitvu, iz svih iskušenja izići ćete čistiji od zlata, dragocjeniji od zlata ofirskog. Ali ako ostanete bezbrižni i zanemarite molitvu, bit ćete kao zvono koje zvoni ili praporac koji zveči. (Testimonies for the Church, sv. 5, str. 95—98)