Isus daje iskreni odgovor

11. 07. 2022.

“On mu odgovori: ‘Učitelju, sve sam to držao od svoje mladosti.’ Nato ga Isus pogleda, zavoli ga i rekne mu: ‘Jedno ti nedostaje: Hajde, prodaj sve što imaš, podaj siromasima, i imat ćeš blago na nebu! Onda dođi, slijedi me!’ Na tu riječ lice se onomu smrkne, te se on udalji žalostan, jer je imao velik imetak.” (Marko 10,20-22)

Očito nimalo posramljen zbog svoje tvrdnje, bogati mladić samouvjereno odgovara da vrši sve zapovijedi koje je Isus naveo. Djelovao je kao sjajni primjer moralne osobe koja se ponosila svojom poslušnošću Božjim odredbama. Ali on će ubrzo otkriti da sama moralnost nije dovoljna za ulazak u nebesko kraljevstvo. Isus će krenuti korak dalje pokazujući da je mladićeva poslušnost bila izvanjska i legalistička umjesto unutarnja i duhovna.

Prije nego što prijeđemo na taj korak, trebamo zapaziti da nam Marko govori da ga je Isus “zavolio”. Očito je vidio nešto posebno u tom mladom ugledniku. Možda je to bilo iskreno poštovanje njegove iskrenosti, neustrašivosti i oduševljenja. Evo nekoga, možda je Isus pomislio, tko može učiniti nešto za kraljevstvo.

Upravo u tom trenutku uputio je mladiću poziv da postane učenik. “Onda dođi, slijedi me!”

Ali postojao je jedan uvjet: “Hajde, prodaj sve što imaš, podaj siromasima.” S tim neočekivanim nalogom Isus je zasjekao u srž problema ovog bogatog mladića. Marko kazuje: “Na tu riječ lice se onomu smrkne, te se on udalji žalostan, jer je imao velik imetak.” Bilo bi isto tako ispravno reći da je njegovo bogatstvo imalo njega. Njegova imovina bila je središte njegovog života, što on nikada ne bi ostavio, čak ni radi kraljevstva.

U najtrajnijem sjećanju iz mojeg školovanja na koledžu ostala mi je velika slika na kojoj je prikazan Isus i bogati mladić koja je visjela na zidu iza propovjedaonice u crkvi. Prikazan kako duboko razmišlja, mladić je donosio odluku o tome što je za njega najvrjednije.

Svatko od nas donosi odluku u vezi s tim pitanjem svakoga dana. Neki od nas, poput bogatog mladića suočenog s Isusom, odlučit će se igrati crkve bez potpune predaje i posvećenja. Međutim, Isusa ne zanima djelomično kršćanstvo. On želi cijelog mene.

 

Preporučujemo: