Isus protiv zmaja

Iskustva 24. 02. 2023.

Nešto se čudno dogodilo Kue u sjevernom Laosu krajem 2020. godine. Njezino tijelo, a posebno trbuh, počelo je oticati.

Njezin zabrinuti muž Cheng odveo ju je mjesnom šamanu ili vraču, koji im je rekao da je zmaj oplodio Kue i namjerava je odvesti u podvodni svijet. “Moraš prinijeti životinjske žrtve kako bi umirio zmaja i vratio Kue duh”, rekao je vrač svečano.

Cheng je vraču spremno dao sve što je tražio, ali Kue je postalo još gore. Cheng se obratio tradicionalnim iscjeliteljima za više tretmana tijekom sljedeća dva mjeseca, ali ništa nije pomoglo. Potrošio je sav novac na vračeve i tradicijske iscjelitelje, ali Kueino zdravlje se i dalje pogoršavalo.

Konačno, Cheng je došao na pomisao da zamoli kršćanskog pastora da moli za Kue.

Dvojica vođa adventista sedmog dana slučajno su posjetili Kueino selo u to vrijeme i, nakon molitve za nju, odlučili su je poslati u bolnicu u glavnom gradu Laosa, Vientianeu. U bolnici je liječnik dijagnosticirao Kue nefrotski sindrom, poremećaj bubrega čiji simptomi uključuju oticanje povezano s viškom tekućine koju tijelo zadržava. Nakon tjedan dana provedenih u bolnici, Kue je pala u komu i morala je biti stavljena na aparate za održavanje života. Prebačena je na odjel intenzivne njege, gdje joj je liječnik procijenio izglede za preživljavanje na pedeset posto. Pitao je tko će platiti visoke bolničke račune u slučaju da je zadrži pod bolničkom skrbi.

Cheng je razgovarao s rođacima i shvatio da nemaju novca. Adventističkim vođama, koji su doveli Kue u glavni grad i platili joj početne bolničke račune, također je nedostajalo novca. Suočen s visokim računima i bez ikakvih jamstava da će se Kue oporaviti, Cheng je donio tešku odluku da je skinu s uređaja za održavanje života i vrate kući.

“Bilo je jako bolno poslati je kući da umre, ali ništa nismo mogli učiniti za nju”, rekao je kasnije crkveni vođa. “Jedina preostala nada bila je da će se Bog smilovati i učiniti čudo za nju.”

Nekoliko dana nakon povratka kući, Cheng je nazvao adventističkog okružnog pastora i zamolio ga da se moli za Kue u njihovoj kući. Pastor, koji je stigao s nekoliko pomoćnika, živio je daleko. Odlučio je ostati nekoliko dana kako bi mogao pomoći oko sprovoda. Dok je obitelj čekala da Kue umre, pastor i njegovi pomoćnici svakodnevno su postili i molili se. Umjesto da umre, Kue se zdravlje poboljšalo. Počela je sama lagano disati, a oteklina je splasnula. Do svibnja 2021. mogla je hodati bez tuđe pomoći.

Danas je Kue živo svjedočanstvo ljudima sjevernog Laosa da postoji Bog na Nebu.

Hvala vam na misijskim darovima subotnje škole koji podržavaju širenje Radosne vijesti u Laosu i diljem svijeta.

Pisac: Andrew McChesney