Isusova mračna noć duše

14. 10. 2022.

“U deveti sat viknu Isus jakim glasom: ‘Eloi, Eloi, lama sabakthani!’ — što znači: ‘Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio!’” (Marko 15,34)

Kao što smo zapazili jučer, Isus je u svojem životu uvijek osjećao prisutnost svojega Oca, koliko god prilike bile teške. Ali sada, na križu, to se promijenilo. Unutarnja tama odražavala je vanjsku. Obuzet njome, osjetio se ostavljenim od Oca.

Bez riječi je podnio bolove koje su Mu nanosili klinovi, ismijavanje naroda i izrugivanje svećenika. Ali kada gubi iz vida Božji odobravajući osmijeh, iz Njega se razliježe žalosni vapaj: “Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio!” Isus je dostigao ponoć svoje duše.

Nikada nećemo potpuno shvatiti što je proživljavao. Međutim, činjenica da je žalosni vapaj usamljenosti potekao od Isusa koji je uvijek osjećao Očevu prisutnost, krajnje je značajna. Vapaj je dio tajne koja obavija križ.

Isus je citirao riječi iz Psalma 22, koji se podudara s Isusovom mukom u mnogo pojedinosti. Na usnama psalmista pojavljuje se žalovanje usamljenog i napuštenog čovjeka. Ali potekle s Isusovih usana, iste riječi prikazuju duboko značenje o kojem psalmist ništa nije znao.

Zašto je Isus zavapio na križu? Sigurno nije od straha od smrti. Kada se nađete na križu, smrt je prijatelj.

Postoji tu nešto dublje. A to je povezano s Kristovim poslanjem na Zemlji. Na križu je Isus, čisto i pravo utjelovljenje Boga, ponio grijehe svijeta. Kao što stoji u Izaiji 53: “Da grijehe mnogih ponese.” “A Jahve je svalio na nj bezakonje nas sviju.” (redci 12.6)

Jedna od gorkih posljedica grijeha jest da odvaja grešnike od Boga. Adam i Eva osjetili su to odvajanje. Osjetio ga je i Isus koji je postao grijehom radi nas (2. Korinćanima 5,21).

Međutim, ovdje trebamo biti oprezni. J. D. Jones naglašava kako “se ovdje ne radi o tome da je Bog povukao svoje lice ili bio gnjevan na Sina koji je vršio Njegovu volju. Radilo se o tome da su naši mnogobrojni grijesi zaklonili Božje lice.” Isus je izgubio osjećaj Očeve prisutnosti. Premda Ga Bog nije napustio, osjećao je da je ostavljen zato što je ponio grijehe na križ.

Sretna je vijest da osjećaji u mnogo slučajeva nisu stvarnost.

 

Preporučujemo: