Isusova velikosvećenička molitva (1)

15. 09. 2022.

“Kad to Isus kaza, podiže oči prema nebu te reče: ‘Oče, došao je čas! Proslavi Sina svoga, da i Sin tvoj proslavi tebe, i da, kao što si mu dao vlast nad svim ljudima, dadne život vječni svima koje si mu dao. A ovo je vječni život: spoznati tebe, jedino pravog Boga, i onoga koga si poslao, Isusa Krista. Ja sam tebe proslavio na zemlji, izvršivši djelo koje si mi dao da učinim. A sada, Oče, proslavi ti mene kod sebe samog slavom koju imadoh kod tebe prije nego postade svijet.’” (Ivan 17,1-5)

Isus je bio čovjek molitve. Svi to znamo. Ali u Pismu je vrlo malo zapisano o Njegovim osobnim molitvama. Ovdje u 17. poglavlju Evanđelja po Ivanu nalazi se Njegova najduža molitva zabilježena u Bibliji. To je uistinu prava “Gospodnja molitva”. Dijeli se na tri dijela: 1) molitva za sebe od 1. do 5. retka, 2) molitva za učenike od 6. do 19. retka i 3) molitva za sve vjernike od 20. do 26. retka.

U molitvi zatječemo Isusa kako promatra događaje na križu koji se tek trebaju zbiti i budućnost kada će sjesti s desne strane nebeskog prijestolja.

Njegovo vrijeme je došlo. “Čas” prema kojem je Isus usmjerio čitav tijek svojeg života i službe konačno je nastupio. Krajnji čin tog časa slave bit će Njegova smrt na križu kako bi otkupio ljudski rod od kletve grijeha i pokazao cijelom svemiru da je Bog ljubavi spreman žrtvovati sve za vječno dobro svih djela stvaranja na planetu koji je sagriješio.

Isusov put u slavu ostvarit će se Njegovom smrću na križu. Ali iza križa čekat će ga slava uskrsnuća, uzašašće na Nebo i ustoličenje na Božje prijestolje koje je opisano u 4. poglavlju Otkrivenja.

U Njegovu slavu bit će uključen plod Njegovog rada, ljudski rod — oni koji imaju vječni život zahvaljujući Njegovom izvršenju Očevog djela na Zemlji. A u četvrtom evanđelju stalno nam se iznova govori da je vječni život već počeo za one koji su prihvatili Isusa (Ivan 3,36; 5,24). Međutim, u svojoj molitvi Isus popunjava sliku o vječnom životu kada ga poistovjećuje s poznavanjem Njega i Oca.

U ovoj uzvišenoj molitvi osjećamo pobjedu koju Isus osjeća u duši i naglašava u svojim riječima. On zna da Njegovo poslanje samo što nije završeno i da će ubrzo otići u svoj dom.

Njegova djela nisu učinjena samo za Njega i Boga, već za vas i mene. Dok proučavamo molitvu iz 17. poglavlja Evanđelja po Ivanu, trebamo sudjelovati u duhu koji je prožima.

 

Preporučujemo: