Izjava Sjevernoameričke divizije o izglasovanoj odluci po pitanju rukopolaganja žena

Generalna-2015 10. 07. 2015.

Sljedeću izjavu primili smo iz Odjela za komunikacije Sjevernoameričke divizije, 9. srpnja 2015.

Sjevernoamerička divizija Kršćanske adventističke crkve priznaje glasovanje izvršeno na 60. zasjedanju Generalne konferencije, a kojim se ne dopušta regionalno odobravanje rukopolaganja žena u onim područjima koja su to zatražila. Nakon proučavanja i raspravljanja uz puno molitve, zastupnici su s 1381:977 glasova izglasovali ne prolazak prijedloga danog na glasovanje.

Sjevernoamerička divizija je tužna zbog ovog rezultata glasovanja, no poštuje odluku donesenu na zasjedanju svjetskog crkvenog tijela. Mi smo odlučni u nastavljanju suradnje i zajedništva sa svjetskom crkvom. Iako današnje glasovanje ne dopušta svakoj crkvenoj diviziji odlučivanje o rukopolaganju žena, mi ćemo nastaviti slijediti smjernice Generalne konferencije, te ćemo i nadalje davati punomoć ženama-pastorima, i rukopolagati žene za starješine i đakonice.

Mnogi pojedinci u Sjevernoameričkoj diviziji donosili su prosudbe u razgovorima koji su prethodili glasovanju, a neki od tih razgovora su sadržavali i jak emotivni naboj. Predsjednik Sjevernoameričke divizije, Daniel Jackson, podijelio je s nama svoja očekivanja od divizije. „Svojim smo vjernicima rekli kako svoju snagu trebaju usmjeriti na ono s čime se mogu složiti, a to je poslanje crkve. Bog je svakoga od nas pozvao na službu evanđelja, bilo da nas je crkva rukopoložila ili ne. Sjevernoamerička divizija priznaje da svaka osoba, bez obzira na rasu, dob ili spol, ima važnu ulogu u širenju evanđeoske poruke u svijetu. Budimo jedinstveni kao obitelj koju povezuje ljubav i milost Isusa Krista. Iako se ne slažemo s nekim pristupima službi, složimo se svi oko potrebe da dosegnemo sve ljude porukom nade i cjelovitosti, porukom novog života u Isusu. Nastavit ćemo našu namjeru uključivanja u službu što većeg broja žena. Odobravamo njihovu važnu ulogu u dosezanju svakog Božjeg djeteta. Molimo sve vjernike Kršćanske adventističke crkve neka se nastave moliti za Božje vodstvo dok se krećemo prema naprijed u svom poslanju.“