Izviđači iz Hrvatske na natjecanju u Nizozemskoj

Adventpress 21. 04. 2024.

Provjera poznavanja Biblije naslovljena Biblijsko izviđačko iskustvo održala se u subotu, 13. travnja 2024. godine u Schiedamu, u Nizozemskoj, u organizaciji Transeuropske divizije. Provjeri znanja pristupilo je četrdeset i sedam timova u skupini izviđača od šest do deset godina te šezdeset i četiri tima u skupini od deset do petnaest godina iz raznih država Transeuropske divizije i izvan nje. Hrvatsku su u starijoj skupini predstavljali izviđači iz Kršćanskog izviđačkog društva Ihtus, a u mlađoj izviđači iz Rakova i Lavova.

Oni su još u četvrtak, zajedno sa svojim voditeljima, krenuli kombijima na put u Nizozemsku, te su vrijeme cjelodnevnog putovanja kratili družeći se kroz razgovore i igre. U večernjim satima stigli su u kamp u kojem je za starije timove bio osiguran smještaj u velikim šatorima, a za mlađe u spavaonicama u zgradi kampa. Organizatori su im osim smještaja osigurali i obroke u čijoj su pripremi sudjelovali i sami izviđači.

U petak su imali priliku panoramski obići Rotterdam te razgledati Den Haag. U poslijepodnevnim satima obišli su Muzej Corpus, koji se nalazi blizu grada Leidena, u kojemu su prostorije uređene kao da prolazite kroz čovječje tijelo. Tamo su imali priliku pobliže upoznati kako funkcionira ljudsko tijelo, organi i organski sustavi. Nakon edukativnog posjeta muzeju, subotu su dočekali u mjesnoj crkvi u Den Haagu, u kojoj je bilo upriličeno večernje bogoslužje. Izviđači su bili oduševljeni programom i ohrabreni porukom pastora Gabriela Kwayea, vođe mladeži pri Nizozemskoj uniji konferencija.

U subotu ujutro program za mlađu skupinu započeo je u devet sati. Nakon otvorenja započela je provjera poznavanja Knjige o Jošui i Knjige o Sucima, koja je trajala devedeset minuta s odmorom od petnaest minuta. Izviđači su morali odgovoriti na četrdeset i četiri pitanja. Svim sudionicima provjere znanja omogućeno je da im se pitanja čitaju te da na njih odgovaraju na materinskom jeziku. Provjeri znanja slijedila je kratka propovijed, koju je održao pastor Kwaye, a nakon toga su predstavnicima timova uručene potvrde o sudjelovanju. Tijekom poslijepodneva održala se provjera znanja u starijoj skupini. Program je bio organiziran jednako kao i za mlađu skupinu, osim što je sama provjera trajala sto šezdeset i pet minuta s kraćim odmorom od deset minuta, a odgovaralo se na devedeset pitanja.

Dječja i mladenačka želja za natjecanjima je često ono što izviđače pokreće na sudjelovanje, no ključni cilj Biblijskog izviđačkog iskustva uzdiže se iznad natjecateljskog duha, pa su stoga i svi timovi izviđača u obje dobne skupine osvojili prvo, drugo ili treće mjesto, a organizatori su istaknuli tim filipinske crkve iz Londona, koji je za prvo mjesto osvojio sto posto mogućih bodova. Oba naša tima dosegla su treće mjesto.

Organizatori su tom prigodom najavili da će knjige koje će se proučavati u sljedećoj godini dana kao Izviđačko biblijsko iskustvo biti Poslanica Rimljanima i obje Poslanice Korinćanima.

Navečer su slijedile društvene igre na kojima su se izviđači mogli upoznati, razmijeniti kontakte i izviđačke marame, kako je to običaj na njihovim međunarodnim susretima.

U nedjelju su u ranojutarnjim satima krenuli kući bogatiji za novo duhovno i društveno iskustvo koje će pamtiti još dugo vremena. U želji za ponovnim sudjelovanjem na takvom događaju i stjecanju novih biblijskih znanja, izviđači već prave planove za proučavanje navedenih knjiga.

Ihtusi, Rakovi i Lavovi zahvaljuju svima koji su na bilo koji način doprinijeli da se njihovo iskustvo ostvari.

Kornelija Kristina Planinšič